11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 11. октобар 2012.

Његош – највећи српски песник

 Петар II Петровић Његош (1/13. новембар 1813 - 19/31. октобар 1851) је био један од највећих српских песника, владар ЦрнеГоре и владика. Његошево најславније дело „Горски вијенац“ у Бечу је оцењено као „манускрипт генијалног творца“. Друга његова важна дела су „Луча микрокозма“, „Огледало српско“ и „Лажни цар Шћепан Мали“.


 
Његошева Капела

"Не бојим се од вражјега кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од зла домаћега" - Његош

Петар II Петровић Његош је 1845. године (или 1846.) на Ловћену, на Језерском врху, подигао црквицу и посветио је своме стрицу светом Петру Цетињском. Приликом подизања, а и непосредно пред смрт, Његош је изразио жељу да у овој цркви буде и сахрањен, "на оној висини, која је највиша у Црној Гори и од куд се виде понајвише само србске земље и сиње море," како нам прича Милорад Медаковић, Његошев ађутант и пријатељ, касније и државни секретар црногорског књаза Данила Петровића Његоша. Медаковић је забиљежио и Његошеве ријечи којима обавезује Црногорце да га сахране на Ловћену: "То је моја потоња жеља, коју у вас иштем да је испуните, и ако ми не задате Божју вјеру да ћете тако учињет, како и ја хоћу, онда ћу ве оставити пред проклетством, а мој посљедњи час биће ми најжалостнији и ту моју жалост стављам вами на душу." 

Његош 1847. установљава медаљу за храброст, „Медаљу Обилића“, највеће црногорско ратно одликовање. Сребрна медаља за храброст установљена је 1841. године. Пре тога, Црногорци су медаље добијали једино од руског цара; Аустрија је то ометала, што је подстакло Његоша да установи црногорску медаљу. „Ово је лик Обилића, лик највећега јунака који се досад на земљи појавио. Каквим се знаком могу толико дичити српски родољупци-витезови колико овим? Он је јединствена бојна награда твоје собраће у соколовом гнијезду.“ (писмо Ђорђу Стратимировићу, 8. новембра 1848)


Извор: Епархија даматинска

1 коментар:

  1. Veličina čojstva, vladara, vladike i pesnika, slobodno se može
    reći da je od Boga data... U svakom Njegoševom delu i stihu
    možemo naći sebe i odgovor na mnoga srpska pitanja i danas...
    Biserbum stihovima opisuje Devojku Vilu Lovćensku:

    U srce me kada nešto dirnu;
    I nekakvu sladost oćutujem.
    Sleće pred mnom žena sa krilima —
    Nemam pera lepotu joj kazat,
    Ni jezika nakite, imena;
    Šćelo bi se glas, pero slavuja;
    I mastilo cvijetne rosice —
    Da joj oblik pravo sv'jetu kaže...

    ОдговориИзбриши