11111111111111

Претражи овај блог

среда, 19. септембар 2012.

Gnjilanskoj grupi 116 godina zatvora, oslobođena šestorica

 Beograd - Jedanaestorica pripadnika „gnjilanske grupe“ OVK osuđeni su juče pred Posebnim odeljenjm Višeg suda u Beogradu na ukupno 116 godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima, dok su šestorica optuženih oslobođena krivice.


Prvooptuženi Aguš Memiši, koji je na nedavnom ročištu pretio zameniku tužioca za ratne zločine, osuđen je na 12 godina zatvora.


 Nazif i Ahmet Hasani osuđeni su na 13 godina, Faton Hajdari na 10 godina, Samet Hajdari na 15, Ferat Hajdari na osam godina zatvora, Kamber Sahiti takođe na osam godina, a Seliman Sadiku i Burim Fazliju na 12 godina zatvora. Šefket Musliju i Sadik Aliju osuđeni su u odsustvu na pet, odnosno osam godina zatvora, pošto su u bekstvu.

Optužbi su oslobođeni Šemsi Nuhiju, kao i još petorica optuženih koji su u bekstvu - Fazlija Ajdari, Redžep Aliji, Šaćir Šaćiri, Idriz Aliji i Ramadan Halimi.

Predsednica sudskog veća Snežana Nikolić Garotić, obrazlažući presudu rekla je da su osuđeni krivi što su kao pripadnici OVK, od početka juna do kraja decembra 1999. godine, surovo, do smrti mučili 47 osoba, dok je najmanje 147 ljudi protivpravno lišeno slobode, mučeno, a zatim oslobođeno.
Sutkinja je kao otežavajuću okolnost navela posebno mučenje i silovanje dve zaštićene svedokinje u ovom procesu i opisala detalje torture kojoj su oštećene bile izložene. Prema presudi, osuđeni su nanosili velike patnje i pljačkali imovinu stanovništva.

Apelacioni sud u Beogradu je u decembru 2011. godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je devet pripadnika OVK osuđeno na ukupno 101 godinu zatvora i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje. Suđenje toj grupi objedinjeno je odlukom suda u martu 2012. godine, posle ukidanja presude i odluke da se beguncima sudi u odsustvu. 
Vekarić: Žalićemo se

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je novinarima ispred Specijalnog suda nakon izricanja presude, da će se Tužilaštvo žaliti na deo koji se tiče oslobađanja šestorice optuženih.

- Nijedna presuda nije dovoljna satisfakcija za žrtve takvih zločina, naveo je Vekarić i ocenio da je ovo bio proces visokog rizika, „sa visokom temperaturom u sudnici“.
Odbrana zadovoljna

Advokat odbrane Ilija Radulović izjavio je novinarima ispred Specijalnog suda nakon čitanja presude da je zadovoljan. Kao razlog naveo je to što je predsedavajuća sudskog veća u presudi odbacila iskaz zaštićenog svedoka pod oznakom Božur 50.

- Očekuje nas pravna bitka na otvorenoj sednici Apelacionog suda - rekao je Radulović.
Brat jednog od oslobođenih u ovom procesu Nuvija Zećiri na albanskom jeziku izjavio je da je pravda pobedila, jer je na sudu dokazano uz pomoć dokumenata, da njegov brat nije uopšte bio na Kosovu u vreme kad su se dogodili zločini iz optužnice. 

 Autor: J. L.

Izvor:  Danas.rs

Нема коментара:

Постави коментар