11111111111111

Претражи овај блог

субота, 22. септембар 2012.

САБОР У ЛИШАНИМА

 На празник Рођења Пресвете Богородице (21.09.2012.) Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у Лишанима Тињским. Епископу Фотију уз саслужење свештенства и монаштва Епархије далматинске саслуживао је и прота Никола Црнокрак, професор Духовне академије светог Сергија из Париза.

У својој беседи Епископ Фотије је позвао вернике да више оцрквене своје биће чешћим приступањем Светим Тајнама – посебно Светој Тајни Причешћа. Поред тога Епископ Фотије је захвалио свима који помажу обнову цркве у Лишанима, посебно браћи Јокић, али и свима људима овога краја који тренутно живе широм света у дијаспори. Прота Никола Црнокрак је у свом обраћању рекао да је праслика данашњег празника лествица Јаковљева из Старог Завета која представља Пресвету Богородицу, јер је она собом и својим животом спојила Небо са земљом, због чега се удостојила да се од ње оваплоти Спаситељ света Господ Наш Исус Христос.

На крају Свете Литургије протојереј Љубо Црнокрак надлежни парох бенковачки се захвалио свима који помажу обнову овога храма рекавши да он још није завршен и да тек треба да буде његово унутрашње уређење постављањем иконостаса и стасидија.

После Свете Литургије за све госте и свештенство приређена је трпеза љубави у кући угледног домаћина и приложника овога светог храма у Лишанима г. Душана Јокића.


Извор: Епархија далматинска

Нема коментара:

Постави коментар