11111111111111

Претражи овај блог

среда, 15. август 2012.

Hrvatska: Oštre krtike katoličke crkve

Katolici u Hrvatskoj proslavili su 15. avgusta praznik Velike Gospe, a sveštena lica su u obraćanjima vernicima negativno komentarisali ratne godine, veštačku oplodnju, abortuse, homoseksualne brakove...

Vaznesenje Blažene Device Marije, koje je u Hrvatskoj proglašeno državnim praznikom, svake godine okupi veliki broj vernika. Ove godine u svetištima širom Hrvatske desetine hiljada vernika prisustvovalo je misama koje su služili pomesni biskupi i kardinal Josip Bozanić.

Oni su obraćanja iskoristili za napade na socijalnu situaciju u zemlji i medicinski potpomognutu oplodnju, ali i na podsećanje na rat.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, obraćajući se okupljenim vernicima u Mariji Bistrici, kazao je da "u vremenima krize vernici treba da se okrenu proverenim obrascima verničkog i nacionalnog postojanja, pri čemu treba početi od porodice.

Bozanić je rekao da zakonodavstvo i delovanje državnih institucija moraju biti u službi porodice zasnovane na braku i otvorenom životu i da moraju priznavati pravo roditelja da decu vaspitaju prema svojim uverenjima.

Međutim, mnogo oštrije izjave mogle su se čuti od strane drugih sveštenih lica.

Na misi u Sinju splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić izjavio je da veruje u novu humanost gde zbir glasova i ruku neće zamenjivati glas savesti, i u etičku nauku i medicinu, jer nije etički sve što je tehnički
moguće.

Osudivši abortus, Barišić je rekao da niko detetu ne sme oduzeti život, a najmanje njegova majka jer dete nije tumor koji ugrožava, nego novi ljudski život koji donosi radost i ima sva prava, i Božija i ljudska.

U Aljmašu je nadbiskup djakovačko-osječki mons. dr Marin Srakić pozvao vernike da stanu u zaštitu ljudskog i božjeg dostojanstva.

Govoreći o zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji i definiciji polnih zajednica, Srakić je rekao da pravi vernici svedoče hrišćanske vrednosti po kojima je začeće božija volja, a brak muškarca i žene jedina valjana zajednica.

"Medicinski pomognuta oplodnja dira u odnose čoveka i Boga, a pobačaj je zločin", rekao je Srakić.

U Škabrnji kod Zadra misu je služio zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji se u govoru pozabavio "svime što je Gospa učinila našoj nadbiskupiji u dugoj istoriji, a naročito u odbrani pred okrutnom agresijom pre dvadeset godina, kada smo bili odsečeni od sveta i prepušteni na milost i nemilost tenkovskih granata četničkih odreda koji su nas napadali sa svih strana".

Ovaj sveti dan proslavili su i brojni katolici u Francuskoj a molitve tamnošnje biskupije takođe su izazvale brojne komentare. Više o tome možete pročitati OVDE.



Izvor: B92

Нема коментара:

Постави коментар