11111111111111

Претражи овај блог

петак, 17. август 2012.

Džamija na Starom Sajmištu

Obustavljeni dalji radovi - Inspekcija zatvara gradilište, svi osuđuju nezakonitu gradnju, a vlasnik objekta i investitor radova Alija Duljaj sada tvrdi da samo sređuje svoju kuću



 Pokušaj nelegalne izgradnje džamije na Starom sajmištu izazvao je buru u javnosti. Pripadnici Udruženja „Islamska zajednice Roma i ostalih pripadnika" podigli su, bez dozvole i neopaženo, dvospratni verski objekat veličine oko 300 kvadrata. I sve to za samo mesec dana, na prostoru gde je zaštićena zona i zabranjena svaka gradnja.

Inspekcija Novog Beograda pre dva dana je naložila da se prekinu svi građevinski radovi, a u toku je donošenje rešenja o zatvaranju gradilišta. U izveštaju u koji je Press imao uvid u opštini Novi Beograd stoji da je izvršen uviđaj u Ulici Slavka Šlandera br. 68 i utvrđeno da se bez građevinske dozvole izvode radovi na rekonstrukciji i dogradnji objekta. Objekat je veličine oko 300 kvadrata.

Udruženje, a ne zajednica

Čovek koji se izjašnjava kao vlasnik objekta i investitor radova, Alija Duljaj, vođa Udruženja „Islamska zajednica Roma i ostalih pripadnika", koje uglavnom okuplja Rome sa Kosova i Metohije, potpisao je juče u opštini zapisnik da se gradnja obustavlja, ali tvrdi da „ima sve potrebne papire". Novac za izgradnju je, inače, prikupljao preko vernika, prijatelja, pa čak i preko interneta, apelujući na „humanost braće".

Duljaj: Nije minaret, nego svetlarnik!

Iako na sajtu Uduženja „Islamske zajednice Roma i ostalih pripadnika" stoji da od osnivanja udruženja „veliki broj vernika učestvuje u izgradnji svog doma-džamije na Novom Beogradu u Ulici Slavka Šlandera br. 68 na Starom sajmištu", Alija je juče za Press rekao da ne gradi džamiju već renovira porodičnu kuću, koja je izgorela u požaru. Na sajtu, pa čak i na „jutjubu" se navodi i da su vernici islama sa čitavog Beograda dobili još jedan verski objekat - džamiju na čelu sa efendijom-seih Alijom Duljajom gde obavljaju svoje molitve i obrede.
- To je dom moje porodice. U našoj kući i pre požara postajala je prostorija koju su vernici koristili za molitvu, tako će biti i sada. U prizemlju ćemo adaptirati prostoriju u kojoj će naša braća i sestre moći da dođu da se pomole - kaže Alija Duljaj.
Na pitanje otkud onda kupola na kući, on kaže: „Nije to minaret već svetlarnik, i ne vidim što bi nekome bilo zabranjeno da na svojoj kući napravi svetlarnik."

„Islamska zajednica" inače, iako tako zvuči nije nikakva verska zajednica, već samo udruženje građana. U zvaničnom državnom registru crkava i verskih zajednica nema „Islamske zajednice Roma i ostalih pripadnika". Oni su pravno registrovani maja 2011. godine kao udruženje građana (APR rešenje br. BU17386/2011).Pokušaj da se ovakav objekat uopšte nazove džamijom osuđuje i muftija beogradski Muhamed Jusufspahić.
- Taj objekat nije vlasništvo Islamske zajednice Srbije, to je privatno vlasništvo i to džamija ne može da bude - rekao je muftija Muhamed za Press.
Odluku o izgradnji verskih objekata može da donese jedino Gradski sekretarijat za urbanizam.

Mesto pod zaštitom

Kako Press saznaje, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove nema evidentiranih zahteva za izdavanje nikakvih akta za izgradnju islamskih verskih objekata.
- Nadležnost za izdavanje dozvola na teritoriji grada kada su verski objekti u pitanju ima ovaj sekretarijat, osim u slučajevima gde je zakonom predviđena, zbog kulturno-istorijske zaštite, nadležnost ministarstva - kaže za Press sekretar Sekretarijata za urbanizam Milan Vuković.Istoričar Miodrag Janković osuđuje izgradnju džamije na mestu velikog stradanja srpskog naroda pravoslavne i jevrejske veroispovesti.

Opština: Zatvaranje gradilišta

U izveštaju u koji smo imali uvid u opštini Novi Beograd stoji:
- Dana 16. 8. 2012. u odsek građevinske inspekcije pristupio je Duljaj Alija i izjasnio se kao vlasnik objekta i investitor radova i potpisao zapisnik kojim mu je obustavljeno dalje izvođenje radova do pribavljanja građevinske dozvole. Doneto je rešenje broj III-356-369/12 kojim se investitoru nalaže uklanjanje bespravno izvedenih radova na rekonstrukciji i dogradnji objekta, a u toku je donošenje rešenja o zatvaranju gradilišta, nakon čega će se provesti izvršenje stavljanjem trake i službenog znaka „zatvoreno gradilište" - kaže se u opštinskom izveštaju o ovoj gradnji.

- Mislim da je to čista provokacija i treba ispitati ko je za to dao pare. To mesto je mesto sećanja na neka teška vremena kada su ljudi ubijani samo zbog pripadnosti određenom narodu i sramota je i bezobrazluk tu podizati islamski hram. Ovo je jedan neprijateljski motivisan napad na srpsku i jevrejsku istorijsku svest kojim kao da žele da nas zastraše. Zamislite da neka manjina na prostoru „Aušvica" ili „Mauthauzena" radi tako nešto, ne možete to ni zamisliti jer su ovakvi događaji nemogući u drugim zemljama koje su imale velika stradanja - kategoričan je naš istoričar.


Izvor: Ekipa Pressa

Нема коментара:

Постави коментар