11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 16. август 2012.

Ванредно стање због колере

Најмање 176 умрлих од колере у Сијера Леонеу. Проглашено ванредно стање. Од почетка године 10.800 пријављених случајева.

Влада Сијера Леонеа је, након 176 умрлих и 10.800 пријављених случајева од почетка године, прогласила ванредно стање због епидемије колере.



"Донета је одлука да се прогласи ванредно стање због колере", рекао је агенцији Франс прес извор из министарства здравља који је желео да остане анониман.

"Ова одлука је донета је након извештаја о епидемији колере према којем је до сада умрло 176 особа, а пријављено 10.800 случајева од 1. јануара до 14. августа, што говори да се болест шири по различитим деловима земље", рекао је тај исти извор.

Одлука је објављена након састанка владе и званичника Светске здравствене организације и УНИЦЕФ-а. Влада Сијера Леонеа одмах је оформила специјалне снаге, које ће се борити са епидемијом.

Према подацима УН, ова западноафричка држава, са шест милиона становника, има један од најгорих здравствених система у свету, са једним лекаром на 34.744 особе, преноси Франс прес.
Колера, која се преноси преко прљаве воде и због лоших санитарних услова, погодила је и суседну Гвинеју, где је од фебруара умрло 60 особа, као и Мали и Нигер.

Колера је цревна инфекција, која се добија уношењем заражене хране и воде и изазива акутну дијареју и повраћање и може довести до смртног исхода за неколико часова.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар