11111111111111

Претражи овај блог

субота, 11. август 2012.

Da li pred pričešće uvijek moramo se ispovijedati




 

Arhiepiskop Lazar Puhalo


Pitanje: Da li ispovijest i pričešće uvijek moraju biti povezani?

Odgovor: Ne. Ne postoji kanonsko niti svetootačko opravdanje za vezivanje ovo dvoje. Neki ljudi vjeruju da se mogu ispovijedati samo u sklopu pripema za Sveto Pričešće.

 Nažalost, ovaj stav ima tendenciju da ispovijest učini mehaničkim činom, često bez dubokog, iskrenog pokajanja. Ispovijedati se treba redovno, bez obzira da li ćete primiti Sveto Pričešće ili ne. Ispovijest je lijek za dušu i um, proces očišćenja i iscjeljenja koji mora biti praćen sozercanjem i iskrenim pokajanjem. Mi se ne ispovijedamo „kao dio pripreme za Sveto Pričešće“, već da rasteretimo naš duh i dušu, tražeći molitvenu pomoć za rješavanje duhovnih problema. Mnogi sveštenici će potvrditi da ispovijest učinjena mehanički, prije pričešćivanja, je besmislena. Najčešće, takva mehanički urađena ispovijest sastoji se od prisjećanja „Pa, zapravo nemam neke grijehe da ispovijedim“ ili „Samo moji svakodnevni grijesi.“


Ispovijest nije propisana kao priprema za Sveto Pričešće bilo kojim Crkvenim kanonom, i ja lično nisam upoznat sa bilo kojom svetootačkim naredbom koja tako određuje. Zahtjev za ispovijest pred svako Sveto Pričešće pretpostavlja da ćete se pričešćivati rijetko, možda ne više od 4 puta godišnje. Ono se posmatra kao običaj tamo gdje se lokalno traži. Post, sa druge strane, se jasno zahtijeva prije Svetog Pričešća, i to je nešto što je duboko ukorijenjeno u svijest i Crkveno predanje.

Na kraju, ipak, moraćete da poštujete uslove koje je propisao vaš episkop.

http://www.johnsanidopoulos.com/2010/08/should-we-always-confess-before.html

Нема коментара:

Постави коментар