11111111111111

Претражи овај блог

субота, 18. август 2012.

Патријарх Кирил: Наступило је време да опростимо једни другима

 Поглавар Руске Православне Цркве је позвао народе Русије и Пољске да опросте једни другима. Ових дана он се налази у Варшави у званичној посети. Без обзира на то што је у Републику патријарх Кирил допутовао на позив митрополита Саве – поглавара Пољске Православне Цркве, овај долазак је изазвао велико узбуђење како у католичким, тако и у политичким круговима земље.


Патријарх Кирил је на варшавском аеродрому дочекан војном парадом. Осим представника Пољске Православне Цркве код авионских степеница могли су се видети и католички клир и угледни политичари земље. У Пољској је ова посета изазвала бурну полемику у друштвеним круговима. Неки је сматрају политичком. Неки су сигурни да је она у већој мери духовна, пошто ће бити речи о главним постулатима јеванђељског учења хришћана – помирењу, опроштају. Међутим, верницима, који се не упуштају у детаље, једноставно је драго да бар из даљине виде поглавара једне од најмногобројнијих православних цркава. У саборној цркви Свете Марије Магдалине на стотине људи најразличитијих узраста и вероисповести је дошло да чује поглавара. Речи московског госта пажљиво се слушају. У суштини, сад се решава наша историја и за нас је то веома важно, истиче парохијанка овог православног храма, Варшављанка Ана Крајевска:

- Историја односа наших народа је веома тешка. И данас се многи људи сећају свих потешкоћа које су постојале између наших народа и пре Другог светског рата и после њега. Лично за мене је то известан симбол почетка нових односа. Међутим, главно је да се много тога промени не само на папиру, већ и у главама људи.

„Наступило је време да се забораве све увреде и да опростимо једни другима“ – управо ове речи је патријарх Кирил изговорио на сусрету с председником Републике Брониславом Коморовским:

- За народе Русије и Пољске је веома важно да буду заједно сад, кад се традиционалне вредности с којима је повезан наш хришћански идентитет, налазе у опасности. У питање се доводе моралне норме које су од давнина доприносиле учвршћивању људског заједничког живота. Подкопавају се традиционалне представе о породици, отворено се пропагира грешан живот. Ово не може оставити равнодушнима све оне који се називају хришћанима. Данас треба удруживати напоре и окупљати снаге да би се заједнички сведочило о истини Божијој. И пред овим великим задатком треба да се повуку у прошлост и да оду из нашег данашњег живота оне увреде и разочарења које смо наследили из ове прошлости.

Са своје стране, Бронислав Коморовски је одговорио да смо дужни да идемо путу уједињења заједно, пошто то неће довести до добра само међу народима и међу земљама, већ и до добробити света који је данас толико разједињен да му је потребан тако истакнут пример међусобног опраштања и изградње чврстог братства:

- Историја је већ више пута доказала да је да би комуникација била стална потребно да има јаке и дубоке корене. Пут ка помирењу је пре свега општење које се заснива на тако фундаменталним вредностима као што су слобода и одговорност, љубав према ближњем и опраштање. Управо то нас може стално и сигурно водити ка заједничкој будућности. За хришћанске цркве је брига о моралним темељима човечанства веома важан задатак. Само су они у стању да дирну човекову савест, да га усмере на разумевање ближњег, његових патњи и потреба. Сигуран сам да цркве данас могу да упале ону светиљку која ће осветљавати пут помирења међу народима и друштвима.

С речима пољског председника не слажу се само православне земље, већ и представници Римокатоличке цркве. Посету патријарха Кирила они оцењују много дубље. „За мене је данас наступило право пролеће у односима између Руске Православне Цркве и Ватикана,“ – признаје католичка монахиња Тереза-Ана:

- Веома сам одушевљена овим доласком. Чим је патријарх Кирил тек био изабран за поглавара Руске Цркве схватила сам да ће се врло и односи између цркава променити набоље. А управо то нам је свима некада заповедио Исус Христос - да будемо у јединству и међусобном разумевању. То нам је увек говорио и римски папа Јован Павле Други. Јер, ми смо два плућна крила једног организма и тешко нам је да живимо једни без других.

„Видим да су Русија и Руска Црква спремне да нас ближе упознају и сигурна сам да ће и наш народ уложити све напоре како бисмо на крају постали, ако не једна породица, онда јако добри суседи,“ – каже жена у закључку.

Извор: Голос России, фото: РИА Новости 

Преузето са: Восток

Нема коментара:

Постави коментар