11111111111111

Претражи овај блог

среда, 29. август 2012.

Дачић: Алергичан на лекције

 БЕОГРАД – Председник Владе Србије Ивица Дачић оценио је данас да је недавна посета известиоца Европског парламента Јелка Кацина Србији била „понајмање политичка”, и поручио да се Србији не могу тек тако делити лекције.

„Мало снизите тон”, рекао је Дачић истичући да поштује Кацина, са којим дуго година сарађује, али да мора имати у виду да је Србија „ипак равноправан део Европе”.


Дачић је, осврћући се на Кацинове изјаве да су инвеститори у Србији мета рекетирања, рекао да не зна шта је известилац ЕП мислио.

Он је позвао све стране инвеститоре којима било ко буде или је већ тражио било какву услугу за инвестирање да му се јаве, истичући да ће такво понашање бити санкционисано.

„Државни интерес је да инвеститори долазе у Србију, а не да неко приватно оствари интерес од инветситора”, поручио је премијер.

Он је, међутим, рекао да му „смета да неко долази овде у Београд из било које институције у свету, па чак то била и ЕУ и да дели лекције”.

„Сигуран сам да корупција није баш искорењена у ЕУ. Уосталом имате бројне примере шта се све дешавало, па чак и у Европском парламенту, одакле долази Кацин”, подвукао је Дачић и додао да се противи томе „да се политички врши притисак на Србију због интереса које неко жели да оствари у економском смислу”.

„Алергичан сам на то да неко стално долази у Београд са ставом да дели лекције”, рекао је премијер.

Он је запитао из којих земаља долазе они који се жале на корупцију.

Дачић је подсетио на изјаву косовског премијера на седници Савета безбедности УН да је Мали признао независност Косова, а потом је, како је приметио, та афричка земља саопштила да то није тачно.

„А сада Кацин дели лекције Србији”, закључио је Дачић.

Што се спорних приватизација тиче, он је подсетио да су оне спроведене пре 2008. , те да се он залагао да се оне реше, као и да је питање што раније ништа урађено да се те ствари процесуирају.

„Нису нам потребне лекције за то”, закључио је Дачић.
---------------------------------------------
Дачић: Питање фусноте не заслужује толико велику пажњу

Премијер Србије Ивица Дачиц изјавио је данас да је питање фусноте за учешће Приштине на регионалним скуповима питање које не заслужује толико велику пажњу и поручио да његов кабинет не може да приушти себи такав луксуз да не прихвата оно што је претходна влада договорила.

„Мислим да је то питање које не заслужује толико велику пажњу јер није од суштинског значаја” рекао је Дачић на конференцији за новинаре.
Он је подсетио да је договор о томе постигнут у Бриселу и да постоје различита тумачења Београда, Роберта Купера и Приштине.

Србија је инсистирала на томе да Косово буде обележено асиметрично, рекао је Дачић на молбу новинара да прокоментарше тврдњу известиоца Европског парламента Јелка Кацина да је са српским властима постигнут договор о фусности.

Према речима Дачића, та асиметричност означена је зведицом, а разјашњење се налази у фусноти.

„Спор је био да ли ће на напису Косово стајати и звездица и фусноста или само Косово са звездицом, а фуснота у документима”, рекао је Дачић и најавио да ће државни органи сагледати каква су тумачења договора.
-------------------------------------------
СПС за власт на локалу попут републичке

Социјалистичка партија Србије залаже се да се свуда где је то могуће направи власт која осликава стање на републичком нивоу, изјавио је премијер Ивица Дачић и најавио седницу Председништва социјалиста у суботу.

На питање о промени власти у Новом Саду, Дачић је рекао да „СПС не може да буде талац тих односа” и залажио се за то да где год буде могуће власт на локалу буде као на републичком нивоу”.

„Ми ћемо у суботу имати седницу Председништва на којој ћемо разговарати о томе и очекујем да и друге странке заузму став о том питању, рекао је Дачић на конференцији за штампу.
 
Танјуг
Преузето са: Политика

Нема коментара:

Постави коментар