11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 26. август 2012.

Горе шуме и пашњаци на седам планина у Србији


БЕОГРАД – На територији Србије у току је гашење седам већих пожара, углавном у планинским пределима, на Сувобору, Тари, Златибору, Црном Врху, Вршкој Чуки и у подножју Копаоника, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије.


Пожар на Сувобору код Чачка и Горњег Милановца током ноћи се проширио, али људи и имовина нису били угрожени и није било евакуације становника, наводи се у саопштењу.
У гашењу пожара учествује авион Руског Министарства за ванредне ситуације типа Бериев 200 са 12 тона воде, а у току дана требало би да се прикључи и руски авион типа Иљушин који има резервоар за 42 тоне воде.

У гашењу пожара којим је захваћено око 250 хектара борове и букове шуме код села Заовине на Тари, учествује 40 ватрогасаца са 10 возила, а помаже и велики број мештана. Тај пожар током дана би требало да буде локализован.

На врху Чигота на Златибору спречено је ширење пожара који је захватио око 250 хектара борове шуме и више стотина хектара пашњака. У гашењу учествује 74 ватрогасаца са 14 возила.
У атарима села Црнча и Грачаница код Љубовије, пожаром је захваћено око 200 хектара, од којих је око 120 хектара под контролом. Пожар гаси 70 ватрогасаца са 15 возила, заједно са 50 радника Јавног предузећа Србијашуме и мештанима.

Код села Вршка Чука у општини Зајечар близу границе са Бугарском, гори око 100 хектара суве траве, ниског растиња, листопадне и четинарске шуме. У гашењу учествује 10 ватрогасаца са три возила и припадници граничне полиције.

На Црном Врху у општини Жагубица пожар је локализован и требало би ускоро да буде угашен. Горело је око 130 хектара ниског растиња и букове шуме, а у гашењу је учествовало 26 ватрогасаца са осам возила.

Локализован је и пожар у селу Велика Грабовица у општини Брус, а на тој територији било је запаљено око 250 хектара траве, пашњака, листопадне и четинарске шуме. У гашењу учествује 28 ватрогасаца са 12 возила.

У пожару 300 хектара шуме код Заовина

Пожар којим је захваћено око 300 хектара шуме у Заовинама на Тари још није под контролом, изјавио је данас командир ватрогасно-спасилачке јединице у Бајиној Башти Петар Ракић.
Гори борова и букова шума и мања површина ливада, али куће нису угрожене и очекује се да ће током дана пожар бити под контролом, рекао је Ракић агенцији Бета.

Према његовим речима најкритичније је на територији засеока Ђурићи који су од пожара удаљени око 800 метара.

Ватру гаси 50 ватрогасаца, а помажу и ловци, док се у гашењу пожара на неприступачном терену користи механизација.

Пожар у подножју Копаоника под контролом

Пожар у подножју Копаоника код насеља Грабовница је под контролом и ситуација је стабилна, изјавио је командир ватрогасно-спасилачке чете крушевачке јединице Дејан Васиљковић.

„Нема отвореног пламена већ само приземног, који се гаси на лицу места. Имамо довољно људи и механизације и уколико не буде ветра не би требало да буде проблема”, рекао је Васиљковић.

Он је додао да је ветровито време најозбиљнија препрека у гашењу пожара и навео да је ноћас око поноћи ветар почео да разгорева пламен, али да је спречено ширење пожара.
Према његовим речима ватрогасцима су тренутно проблем запаљени пањеви који се из запаљене шуме скотрљају и изазову пожар тамо где га није било.

Ватрогасци, додао је он, остају на терену све док не буду сигурни да нема опасности да поново избије пожар.

Пожар у подручју насеља Грабовница у општини Брус у подножју Копаоника, почео је у четвртак ујутру, а у његовом гашењу учествовало је више од 150 људи.

Пожар на том терену гасиле су ватрогасне јединице из Крушевца, Бруса, Кикинде, Сомбора, Апатина, Сенте, припадници полиције, радници предузећа „Србија шуме” и мештани.
У гашењу је јуче ујутру помогао и хеликоптер Војске Србије, који је имао неколико прелета.
Према ранијим информацијама пожаром је захваћено више од 200 хектара четинарске и борове шуме и ниског растиња, а куће и становништво нису били угрожени.

Илић и Калановићева на пожариштима око Чачка

Министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић изјавио је да ће он и вицепремијерка Верица Калановић обићи пожаром захваћено подручје око Чачка, а након тога Влади Србије поднети извештај о стању на терену.

Илић је рекао да ће од Владе Србије бити затражена интервенција средствима из буџетских резерви за санацију штете.

„Изгорели су сеници, угрожена је стока и морамо обезбедити храну”, рекао је Илић.
Он је казао да ће се у испомоћ укључити и Републичка грађевинска дирекција Србије која ће, уверен је Илић, помоћи у изградњи објеката страдалих у пожару.

Илић је рекао и да у Чачку сада има 12 расположивих станова који би могли да буду уступљени на коришћење најугроженијим породицама, као и да ће тај предлог бити на ванредној седници Владе Србије поводом настале ситуације.

„Сваки грађанин треба да зна да иза њега стоји озбиљна држава која ће помоћи у критичним ситуацијама као што је ова”, поручио је Илић, похваливши пожртвованост свих који учествују у гашењу пожара - ватрогасце, полицију, жандармерију и грађане.

У Чачку повређене три особе и изгореле три куће

У Чачку и Горњем Милановцу у рејону села Горња Горевница, Миоковци и Милићевци у пожару на површини од око 600 хектара повређене су три особе и изгореле су три куће, једна је оштећена, а пожар гаси укупно 550 професионалаца, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

На гашењу пожара ангажовано је 100 припадника Сектора МУП-а за ванредне ситуације, 250 припадника жандармерије и 200 припадника војске. Поред њих, у акцију гашења укључило се и око 100 мештана са око 30 тракторских цистерни са водом.

Јуче је активиран Штаб за ванредне ситуације града Чачка и тада су укључени ресурси јавних комуналних предузећа, Србијашуме и све остале службе.

Пожар, поред наведеног људства, сада гаси авион руског Министарства за ванредне ситуације типа „бериев 200”, који има носивост 12 тона воде.
На терену се налази целокупно руководство Сектора за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије.
 
Танјуг/Бета
 
 
Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар