11111111111111

Претражи овај блог

среда, 8. август 2012.

Срби примали смртоносну вакцину?

 Београд – Међу шест Хрвата за које се сумња да су након примања вакцине против свињског грипа оболели од екстремног облика Жилијан-Бареовог синдрома, јако опасне болести која резултира губитком сваког рефлекса и парализом целог тела, налази се и пацијенткиња која је вакцину примила у Србији, а која је у међувремену преминула.


Док је Хрватска агенција за лекове и медицинске производе (ХАЛМЕД) основала стручни тим који би требало да утврди постоји ли повезаност вакцине и Жилијан-Бареовог синдрома, одговорни у Србији ћуте!

Према писању хрватских медија, једна пацијенткиња у Хрватској је недељама била у коми, два пацијента су остали инвалиди, два случаја се проверавају, док је, како је из ХАЛМЕД-а потврђено, случај пацијенткиње која је вакцину примила у Србији, а у међувремену преминула, прослеђен српској Агенцији за лекове и медицинска средства (АЛИМС).

„Једна од особа оболелих од Жилијан-Бареовог синдрома је хрватска држављанка која је у Београду цепљена цепивом против пандемијског грипа те је, нажалост, преминула“, рекли су у ХАЛМЕД-у, поручивши да су о оболелима обавестили и Светску здравствену организацију.

Подсетимо, спорну вакцину држава Србија је 2009. године купила управо од Хрватског завода за јавно здравље, уместо директно од произвођача “Новартиса“. Платили смо је и два евра скупље, јер смо уместо директног преговарања имали три посредника у куповини – Хрвате, „Југохемију“ и „Детап“.

Сама вакцина изазвала је бројне контроверзе, како због начина набавке, тако и због састава. Наиме, први пут је у Србији масовно примењена вакцина која је садржала сквален, појачивач дејства антигена, који фармацеутским компанијама омогућава производњу више вакцина са мањом количином антигена, а већом зарадом. Иначе, у свету се сквален сматра и одговорним за изазивање озбиљних здравствених оштећења.

Др Драгана Јовановић рекла је да је било познато да може постојати веза у развијању те болести и вакцина против свињског грипа, на шта је она и раније упозоравала.

„Једино су наш министар (Томица Милосављевић) и епидемиолози подизали тензију да треба хитно вакцинисати малу децу од шест месеци до три године, иако смо указивали да ‘Новартис’ на свом званичном сајту у одељку „дозирање и администрација“ пише да вакцину треба да приме деца од четири године па надаље“, каже за Јовановићева.

АЛИМС: Случај се испитује!
У Агенцији за лекове (АЛИМС) потврдили су да су од ХАЛМЕД-а добили информације о преминулој пацијенткињи која је лечена на ВМА још 2010.

„Одмах смо ступили у контакт са колегама са ВМА како би они даље истражили овај случај и проверили релевантност информација“, кажу у Агенцији, напоменувши да нису имали такве случајеве и да су до сада пријављена 84 случаја у којима се испољило укупно 314 нежељених реакција.

Кон: Провера вакцине није мој посао
Домаћи епидемиолози и чланови радне групе за пандемију јуче нису били расположени да причају о вези ГБ синдрома са вакцинама. Бранислав Тодоровић је, чувши питање, прозборио да је у ромингу, на одмору, и спустио слушалицу, док је председник радне групе Предраг Кон, видно изнервиран, прво рекао да нема шта да каже и да ће изјаве давати на суду, а потом да је вакцина безбедна.

„Вакцина је имала све потребне сертификате и тврдим да је безбедна“, рекао је Кон, додавши да је радна група само имала увид у папире које је издао АЛИМС, а не и на основу чега је вакцина одобрена у Србији.

„То није био мој део посла“, изјавио је он.

Томица Милосављевић, бивши министар здравља, који је имао командну одговорност у целом процесу, није се јављао на телефон на позив новинара.



Извор: ВасељенскаТВ

Нема коментара:

Постави коментар