11111111111111

Претражи овај блог

субота, 21. јул 2012.

И платне картице ускоро историја?

Америчка компанија „Сквер“ омогућила је корисницима њихове мобилне апликације да брзо и лако плаћају рачуне у продавницама или кафићима. Довољно је само да се представе, а продавац их идентификује помоћу фотографије која му је већ стигла. Ова апликација је већ прави хит у САД. Јесу ли платне картице уздрмане?

Живот на почетку друге деценије 21. века ни мало не личи на онај који смо водили пре 10 година, а чини се да је тај контраст најјачи управо на пољу технологије. Ера „паметних" телефона и других мултифункционалних „геџета" је већ увелико почела, а сада прети и опстанку платних картица!

Наиме, 2012. година обележава почетак једне нове ере, у којој је за наплату рачуна продавцу на каси потребно само ваше име.

Најновија апликација под називом „Плаћај 'Сквером'" (Pay With Square) корисницима нуди могућност најједноставнијег плаћања до сада. Уместо онога - „Кеш или картица?", продавац ће вас питати: „Како се зовете?"

A како функционише ова апликација? Прилично једноставно. Наиме, када уђете у ресторан или продавницу, продавац већ зна да сте ту, јер вас апликација аутоматски лоцира помоћу Џи-Пи-Еса (GPS), па се ваше име и слика појаве на екрану његовог таблета.

 Продавац потом унесе све што сте купили и довољно је само да потврдите да сте то на слици ви како бисте платили свој рачун. А чак нисте ни извадили новчаник! Mагично, зар не?
Вама уштеда времена много значи, као и самом продавцу, који више не мора да се плаши гужве и нервозних муштерија. Оно што „Плаћај 'Сквером'" такође нуди је и прегледно стање производа и колико их је продато, што продавцима додатно олакшава посао.

Наглашавамо да и ви и трговци компанији „Сквер" прослеђујете 2,75% од датог износа, али је то цена овакве погодности.

„Плаћај 'Сквером'" треба повезати са кредитном картицом, и чим га покренете, аутоматски вам се приказују ресторани и кафићи у близини који користе овај систем плаћања.

„Сквер" тврди да око 75.000 објеката у САД већ користи њихову апликацију. Уколико се којим случајем нађете у неком од њих, а поседујете ову апликацију, немојте се зачудити ако продавац буде знао ваше име, јер вас је преко апликације већ „упознао".

„Сквер" се труди да стално унапређује свој софтвер, па га је прошлог месеца учинио још привлачнијим за кориснике. Они од јуна могу остварити попусте на сваку прву или десету куповину, као и многобројне друге погодности, које на екрану стоје уз лого ресторана или продавнице.

square 3.jpg

Међутим, ни овај систем није савршен, па ће само објекти средње величине моћи да користе „Плаћај 'Сквером'". Продавци се такође жале да неке муштерије крше основни сигурносни принцип апликације, па уместо своје стављају слике цртаних јунака или кућних љубимаца.

Било како било, ако се овакав тренд настави, прво ће Американци, а потом и остатак света, изгубити и оно мало приватности за коју само мислимо да је поседујемо. Продавци ће одсад знати тачно колико често долазите, која вам је омиљена храна или какву кафу највише волите да пијете.


 Извор: РТС


Нема коментара:

Постави коментар