11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 19. јул 2012.

Николић спреман на борбу за Косово

Спреман сам да водим борбу за Косово, каже председник Србије Томислав Николић, у интервјуу за "Новости". Поручује да ће окупити све који нешто значе у земљи, да би се дошло до платформе за преговоре, засноване на Уставу и интересима грађана Србије.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је  да ће за решење косовског питања окупити све који нешто значе у Србији, како би се коначно дошло до платформе засноване на Уставу и интересима грађана и поручио да ће инсистирати да се у преговоре укључе и Уједињене нације.



"До сада сви преговори личе на то да је Србија ишла у Брисел да се са нечим сложи, а да ништа није однела као свој захтев и чини се да су сва питања имала две стране супротстављене српској. Управо зато требало би да се обезбеди присуство УН у наредној рунди", рекао је Николић у интервјуу за Новости.

На питање да ли има конкретан план за Косово када призива саборност председник каже: "Како год да се неко обруши на нас и да нас притисне, нећемо дозволити да самопроглашена држава Косово буде члан УН. То је наше најјаче оружје. Ако у то убедимо и Приштину и међународну заједницу, а посебно оне који нас притискају, онда ће преговори ићи лакше".

Председник Србије каже да је спреман да предложи решења која су већ примењена, као што је статус Немаца у Белгији и Јужни Тирол.

"Дакле, има решења која би могла да буду у оквиру суверенитета Србије и прихватљива за Албанце", нагласио је Николић.

А на питање шта би, као главнокомандујући Војске Србије, предузео ако би Хашим Тачи силом кренуо на Србе, Николић поручује: "Ако би неко силом напао север Косова, зар не размишља да би Србија могла силом да врати Косово? Ко то одлучује кад је сила оправдана, а кад није".

"Савремена цивилизација не би смела да гледа насиље над Србима на северу. Убедио сам све у међународној заједници са којима сам разговарао, да би то било бесмислено. То Србија не би могла да отрпи. Јер, УН нису послале КФОР на Косово да осваја територију", рекао је председник Србије.

Николић обећава и да ће влади ускоро доставити конкретне податке о злоупотребама у приватизацији, јер како каже, немогуће је да толики криминал и корупција остану некажњени.



Извор: РТС

--------------------------------------------------------------------------------------------
 

Od javnosti sakriveni delovi dogovora sa Prištinom

BEOGRAD, 18. jula 2012. (Beta) - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je od javnosti sakriven deo dogovora sa Prištinom u Briselu i da "tim, naizgled bezazlenim rešenjima" Beograd i sam "privodi kraju nezavisnost Kosova".

"Sakriveno je, recimo, da na skupovima ispred Albanaca može da stoji samo natpis Kosovo sa zvezdicom, bez fusnote. Obmana je i da Srbi na Severu KiM ne moraju da uzimaju registarske tablice, a uslov za to je da se upisu kao državljani Kosova. Postoje i nedoumice oko integrisanog upravljanja prelazima", naveo je Nikolić u intervjuu za Večernje novosti od četvrtka.

"Kad budemo pregovarali o statusu i suočimo se sa gomilom dokumenata, po kojima je to praktično država, šta cemo da radimo? Ne znam koliko su ozbiljno vodjeni pregovori do sada i kome danas glavni pregovarač zapravo odgovara...Čini mi se da je mnogo toga radjeno u žurbi, kad je trebalo dobiti status kandidata. I to sve da bi jedna stranka stekla dobre pozicije za izbore. Olako se prešlo preko toga da ono što su mislili da je dobro za Srbiju, u stvari - nije napisano".

On je najavio da čim se formira vlada, okupiti sve koji nešto znače u Srbiji kako bi se našla jedna platforma za dijalog o Kosovu, kao i da će će insistirati da se u predstojeće političke pregovore o pokrajini osim EU uključe i Ujedinjene nacije.

Izvor: Beta

Нема коментара:

Постави коментар