11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 5. јун 2012.

КПС одузима таблице

Косовска полиција одузела у северном делу Косовске Митровице Витомиру Јокићу из села Грабовца регистарске таблице и саобраћајну дозволу МУП-а Србије. Период упозорења je прошао и полиција ће уз помоћ Еулекса спроводити одлуку косовске владе о пререгистрацији возила, рекао портпарол КПС-а Бесим Хоти.

Витомиру Јокићу из села Грабовац код Звечана косовска полиција одузела је регистарске таблице и саобраћајну дозволу МУП-а Србије у насељу Бошњачка махала у северном делу Косовске Митровице, јавила је Телевизија Мост.


 Јокић је за ту телевизију рекао да је, као и уобичајено, возио тим мултиетничким насељем у возилу које је уредно било регистровано и имало нове српске таблице.

"Зауставила ме је патрола КПС-а. Били су један Албанац и Албанка и један Србин. Показао сам им документа која су од мене тражили", рекао је Јокић и додао да су му полицајци казали да његово возило није регистровано.

Додали су да не признају таблице и документа које издаје МУП Србије и тражили да таблице одмах скине са возила.

"Одузели су ми саобраћајну дозволу и таблице и рекли да, уколико не региструјем аутомобил на КС или РКС таблице, не могу да уђем на овај простор", рекао је Јокић.

Портпарол КПС-а за север Косова Бесим Хоти изјавио је да је "период упозорења прошао и да ће полиција уз помоћ Еулекса на северу Косова спроводити одлуку косовске Владе о пререгистрацији возила".

Од 1. јуна, на основу одлуке косовксе владе, у саобраћају не могу бити возила са таблицама које за градове на Косову издаје МУП Србије.

Од ступања на снагу уредбе преко административних прелаза Брњак и Јариње смањен је пролаз аутомобила са српским регистарским таблицама, а ретки су појединци који својим возилом смеју у мултиетничка насеља у северној Косовској Митровици. И јужно од Ибра смањен је саобраћај аутомобилима које немају косовске таблице.

Представници косовских Срба затражили су од Београда да им саопшти шта је договорено у оквиру споразума о слободи кретања са Приштином.

Председник Србије Томислав Николић рекао је у суботу да ће грађани Србије у понедељак или уторак знати шта се држава тачно договорила са Приштином.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић рекао је прошле недеље, коментаришући одлуку Приштине да је обавезно коришћење КС или РКС регистарских таблица, да се "оно што је договорено у Бриселу апсолутно не тиче севера Косова и Метохије".

"Косовске таблице не могу се једнострано и насилно наметати. Морамо сести и на политичком нивоу решити питање севера Космета, а самим тим и регистарских таблица", рекао је Богдановић.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар