11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 28. јун 2012.

Караџић ослобођен тужбе за геноцид

Претресно вијеће Хашког трибунала донијело је данас ослобађајућу пресуду по првој тачки оптужнице против бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића која га је теретила за геноцид у општинама БиХ 1992. године, јавља Срна из Хага.



Вијеће је у потпуности одбацило преостали дио захтјева, којим је одбрана тражила да се донесе ослобађајућа пресуда по свих 11 тачака оптужнице.

Одлука је донесена у складу са Правилом 98бис, према којем судско вијеће може да донесе ослобађајућу пресуду по једној или више тачака оптужнице, уколико утврди да за њих нема довољно доказа.

Саопштавајући одлуку, предсједавајући судија О Гон Квон је рекао да докази које су предочили тужиоци нису довољни за доказивање тачке оптужнице да су снаге босанских Срба у општинама Братунац, Фоча, Кључ, Приједор, Сански Мост, Власеница и Зворник покушале да Муслимане и Хрвате "униште у потпуности или дјелимично као етничке групе", што је услов за геноцид.

Расправно вијеће утврдило је да је тужилаштво, у недавно окончаном доказном поступку, поднијело довољно доказа по свим другим тачкама оптужнице, укључујући и за тзв. геноцид у Сребреници, на основу којих би, уколико би били прихваћени, Караџић могао бити осуђен.

Дефиниција ''уништити у потпуности или дјелимично'', која се у овом случају односи на геноцид, у Сребреници се примјењује на никад утврђен број стријељаних муслиманских мушкараца, што је чињеница која је искориштена да се та бројка непрекидно увећава до 8000 и три тачке, свим могућим средствима агресивне манипулације у јавном медијском простору, али оне друге - физичке - премјештањем мртвих из гробница у другим дијеловима БиХ, на спомен мезарје у Сребреницу, што се више и не крије.

Поплава ''геноцидације'', временом је осјетила да јој је тијесно ''само у Сребреници'', па смо свједоци кориштења ове ријечи испред било какквог помињања муслиманских жртви у протеклом рату. Након што је успјело у Сребреници, геноцид је почео да се шири у Приједор, Вишеград - што уствари значи на цијелу територију на којој се десио рат.

Данашњом одлуком у Хагу, то би требалои бити заустављено, али само наизглед, јер не треба сумњати у још агресивнију офанзиву од оних који би да Србе прогласе геноцидним народом.
Суђење ће, послије данашње одлуке судија, бити настављено доказним поступком Караџићеве одбране, који ће почети 16. октобра.


Извор: Фронтал

Нема коментара:

Постави коментар