11111111111111

Претражи овај блог

петак, 22. јун 2012.

Први сабор Пећанаца у Пећи


У суботу и недељу 16. и 17. јуна у Пећкој Патријаршији одржан је први сабор изгнаних Пећанаца који су се у организацији Завичајног клуба Пећанаца а предвођени протојерејем-ставрофором Миљком Корићанином после тринаест година окупили у свом завичају.

У суботу 16. јуна Пећанци су дошавши из правца Црне Горе прво су посетили православно гробље код Белог Поља, где је отац Миљко служио помен упокојеним сродницима и пријатељима. Затим су се упутили у Пећку Патријаршију где су их дочекали Епископ липљански Јован, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског Иринеја у Пећкој Патријаршији, игуманија Февронија и сестринство Манастира.

С Пећанцима је у Пећку Патријаршију допутовао и г. Шмуел Евјатар, бивши саветник градоначелника Јерусалима за хришћанска питања.

У недељу 17. јула, на празник Светих Мироносица Марте и Марије, Епископ Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Спаса, првопрестолној цркви Српске Патријаршије са протојерејем-ставрофором Миљком Корићанином и синђелом Игњатијем Илићем, где је део ходочасника приступио Светим Тајнама Христовим. Нарочито је потресан потом био разговор Пећанаца са мати Февронијом, која од 1957. године живи у Пећкој Патријаршији и дели с Пећанцима добро и зло. Највише се, узбурканих осећања, разговарало о трагичним данима 1999. године, али још више о будућности и нади у повратак у завичај.

Разговору се придружио и италијански пуковник Себастиано Лонго, командант Међународне борбене групе Запад, чија се база налази у Белом Пољу код Пећи.

Пошто су ходочасници обишли просторије Канцеларије Одбора за Косово и Метохију, пошли су за Високе Дечане, где су се поклонили Светом Краљу и уживали гостопримство дечанских монаха, након чега су се упутили кућама, с намером да ускоро уследе нова окупљања и посете завичају и Пећкој Патријаршији.












Извор: Српска Православна Црква

Нема коментара:

Постави коментар