11111111111111

Претражи овај блог

субота, 12. мај 2012.

Патријарх у Херцеговини

Патријарх Иринеј поручио мештанима Требиња да треба да буду поносни што су остали верни цркви и данас и у страшним тренуцима своје историје. Иринеј ће данас одликовати редитеља Емира Кустурицу Орденом Светог Саве првог степена.

Поглавар Српске православне цркве Иринеј поручио је народу у Херцеговини да треба да буде поносан и радосан што припада цркви својој којој је остао веран и данас и у страшним тренуцима своје историје.

Patrijarh-Irinej-u-Trebinju.jpg

"Зато верујем да овај народ неће никада пропасти јер је његову земљу облила крв светих мученика", рекао је јуче патријарх Иринеј, након молебана у Саборном храму у Требињу.

"Нека је благословљена ова света земља, овај народ Божији, светосавски и световасилијевски, нека су благословљене и ваше вође које вас, Богу хвала, воде сигурним и Божијим путем", поручио је патријарх српски Иринеј, јавила је Радио-телевизија Републике Српске.
Поглавар Српске православне цркве јуче је допутовао у Требиње, а данас ће служити литургију у Мркоњићима.

Патријарха су у Требињу дочекали председник Републике Српске Милорад Додик, редитељ Емир Кустурица, епископи захумско-херцеговачки и приморски Григорије, далматински Фотије и западно-амерички Максим и други бројни гости.

Владика Григорије је истакао да је патријарх Иринеј дошао као свој међу своје, као духовни отац и молитвеник за овај народ и крај, а и истовремено и као син овог краја и народа.
Патријарх ће данас у Мркоњићима одликовати редитеља Емира Кустурицу Орденом Светог Саве првог степена, за несебичну бригу и представљање српског народа и православља у свету.

Извор:РТС

1 коментар: