11111111111111

Претражи овај блог

петак, 11. мај 2012.

Крало се по целој Србији

marko blagojevic CESID u h 455428329 Крало се по целој Србији
Марко Благојевић (Фото: е-новине)

Мада режимски медији успешно одолевају да објаве протесте многих партија које с правом доказују да су оштећене тешким малверзацијама и крађама које подсећају на 1996. годину, по друштвеним мрежама и локалним медијима појављују се скаредни детаљи о организованом изборном лоповлуку

Објављивањем бројних података у јавности, првенствено видео снимака, који сведоче да су се догодиле бројне неправилности током самог изборног процеса, као и после затварања бирачких места у Србији, све указује да је реч о нечему систематичнијем од пуке немарности бирачких одбора или сличног бенигног организационог пропуста. Готово све опозиционе странке у Србији које су учествовале на изборима, не рачунајући оне најистакнутије сателите режима Бориса Тадића, тврде да се догодила бескрупулозна изборна крађа. У прилог томе сведоче подаци који су стигли из Зајечара, Прокупља, Врања и Велике Плане, где се појавио већи број изборних листића него што има гласача, док су се раније огласиле и неке странке из Војводине указујући на сличне, или, још очитије неправилности. У Нишу је пронађен „изгубљени“ џак за више од хиљаду листића, већ попуњених, и у том граду су поништени избори на 17 бирачких места, у Књажевцу на пет места, док су у Београду поништени на 16, на захтев прорежимског ЛДП, странке која се налази на ивици цензуса у престоници

Малверзације у Прокупљу, Зајечару, Врању, Великој Плани…

У Прокупљу, у Сокићевом булевару, на бирачком месту број 28 у гласачком списку била је избрисана цела једна зграда, односно становници тог солитера. У том граду, локална СНС је обелоданила списак грађана који су од ДС добили по 2.000 динара на дан гласања, као и доказе да се на више бирачких места појавио већи број гласачких листића од оног који је примљен.
Куповина гласова се догађала и у Врању, тамо су гласачи узимали од 800 до 1.200 динара по гласу.

У Великој Плани било је примера да на бирачким местима где има 400 гласача, касније, Општинској изборној комисији (ОИК), буде предато, чак, 900 листића. На бирачком месту Техничка школа „15. мај“ уписано је 877 гласача, а при предаји листића било је 905. У преко 60 одсто записника са бирачких места нема поклапања са записницима које је представио ОИК.

Такође, на интернету се појавио и видео снимак који указује на тешку крађу на изборима у Зајечару.

У Нишу пронађен џак са преко хиљаду листића

Челници Нове Србије у Нишу тврде да су пронашли “изгубљени” џак са изборним листићима за градске и општинске изборе и да су због тога поднели и кривичне пријаве. Како кажу у Новој Србији, џак је са бирачког места број 3, МЗ “12. Фебруар”.

Градска изборна комисија у Нишу претходно је саопштила да је поништила изборе на 17 бирачких места на којима је уписано 31.075 бирача, што је 13,45 одсто од укупног броја уписаних у бирачке спискове у Нишу, „јер је у гласачким кутијама пронађено више листића од броја изашлих грађана“. Избори се поновљају на бирачким местима број 8, 24, 25 и 32 у општини Медијана, 4, 17, 31 и 37 у Палилули, 4, 5 и 10 у Црвеном Крсту, 5, 8, 13, 14 и 18 у Пантелеју и броју 11 у Нишкој Бањи.

Општинска изборна комисија поништила је резултате избора и на пет бирачких места у Књажевцу.

Зоран Живковић: Не може се причати о случајности

Бивши градоначелник Ниша Зоран Живковић изјавио је поводом малверзација са гласачким листићима, да је потребна брза истрага о изборним неправилностима, како би се скинула мрља са имена града, преноси портал Јужне вести. Коментаришући поништавање гласања због вишка листића у гласачким кутијама и гласине о пронађеном „изгубљеном“ џаку са гласачким листићима, Живковић је рекао да је у питању „велика брука“ за град.

„Јако је лоше да се у Нишу након изборне крађе из 1996. деси било шта што може да подсети на ту велику бруку. Али, очигледно да се дешава“, рекао је Живковић, нагласивши да се не може причати о случајности. „Да је случајност, тешко да би се десило на тако великом броју гласачких места. А, ако је тачно да је пронађен тај џак, то очигледно указује да је неко учествовао у организованом изигравању народне воље“, каже Живковић.

Извршни директор ЦЕСИД-а Марко Благојевић изјавио је поводом обелодањивања бројних изборних малверзација, да су злоупотребе на изборима могуће, али да му је ипак „необично да промакне изборна крађа“. Он је између осталог рекао да „у сваком систему постоје рупе и само је питање да ли постоји неко ко је расположен да те рупе које постоје злоупотреби“.


Извор:ВасељенскаТВ

Нема коментара:

Постави коментар