11111111111111

Претражи овај блог

субота, 21. април 2012.

NATO šalje dodatne snage na Kosovo

NATO šalje dodatne snage na Kosovo
Ministarstva odbrane Nemačke i Austrije će na hitan zahtev NATO poslati dodatne snage na Kosovo do 1. maja.
NATO se pribojava da bi dve sedmice uoči izbora u Srbiji na severu Kosova ponovo mogli da eskaliraju sukobi, pa zato šalje još vojnika na Kosovo.

Ministarstvo odbrane Austrije potvrdilo je danas da će na Kosovo uputiti dodatnih 150 vojnika. Predstavnik informativne službe Ministarstva odbrane Robert Rauter rekao je agenciji APA da će dodatni broj vojnika biti upućen zbog predstojećih izbora, kao i zbog zahteva Kfora.

Nemačka štampa sinoć je objavila da će Austrija i Nemačka, na hitan zahtev NATO, uputiti dodatnih 550 vojnika iz Operativnih rezervnih jedinica (ORF) do 1. maja. Kfor je zatražio pojačanje zbog porasta tenzija na Kosovu.

Austrijski vojnici iz sastava ORF, koji su bili na Kosovu od izbijanja tenzija prošlog leta nakon akcije specijalnih jedinica kosovske policije "Rosu", povučeni su početkom ovog meseca.

Austrijska vojska u sastavu Kfora učestvuje sa oko 400 vojnika u regularnim uslovima. Vojnici iz bataljona ORF se šalju na Balkan samo prema potrebi i oni treba da budu dodatna podrška snagama koje se nalaze na terenu u slučajevima krize i tenzija.

Rezervni bataljon, kako je predviđeno, treba da pomogne i u očuvanju mira i stvaranju sigurnog okruženja, u šta spadaju i borba protiv trgovine narkoticima, ilegalnog prelaska granice i šverca naoružanja.
 
autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin

Нема коментара:

Постави коментар