11111111111111

Претражи овај блог

петак, 27. април 2012.

Срби на северу Космета под опсадом


Велико узнемирење на северу Космета изазвали су војници немачког контигента Кфора који су се, "пре него што се очекивало" појавили на алтернативном правцу Рашка - Тресава - Лешак - Лепосавић и скоро 20 сати држали ову деоницу у блокади, пропуштајући само путничка возила и пешаке. Јуче пре подне Немци су се, без објашњења, повукли.
Упућени истичу да је ово била само проба и да се Немци, сад кад су им стигле нове снаге, спремају да затворе овај и још два преостала алтернативна правца: Нови Пазар - Рогозна - Звечан и Рибарићи - Зубин Поток.
По неким српским верзијама, Немци су се повукли на инсистирање Београда да владајућој коалицији не би отежавали стање пред изборе.

- Превозио сам робу из Рашке за продавницу у Лешку, нису ми дозволили да прођем и упућивали су ме на Брњак, а потом у јужну Косовску Митровицу да ми Албанци прегледају робу и наплате царину. Прошао сам једним сеоским путем, мало поломио комби, али у Митровицу нисам хтео, нити имам намеру да плаћам царину Тачију. Ако покушају да нас херметички затворе и одвоје од Србије, бранићемо се као што смо се летос бранили свим мирним и расположивим средствима - истиче Горан Марковић из околине Лешка.
У Зубином Потоку је одржан састанак између челника српских општина и представника Кфора, Еулекса, Умника, Оебса и КПС-а. Председник ове општине Славиша Ристић изјавио је да је од Кфора тражено да појача безбедност на критичним местима на северу, као што су Бошњачка махала, Три солитера и Микронасеље у Косовској Митровици, подножје Бајгоре, околина села Чабра и друга села где су Срби и Албанци "у контакту", као и да омогући безбедно одржавање избора а да не затвара алтернативне правце према Србији.

- Немамо ништа против контрола, али Срби на северу неће дозволити да их било ко, па ни Кфор, затвара у гето и жицу - истакао је Ристић.

Следећа недеља могла би да буде најкритичнија, јер Албанци, тачније Тачијева влада жели да, и по цену употребе силе, спречи одржавање српских избора на северном Космету, посебно локалних. Међутим, упркос упозорењима међународне заједнице и Београда, да не одржавају локалне изборе, и претњама Албанаца да ће их силом спречити, Срби у Зубином Потоку и Звечану немају никакву дилему.


- Листе су предате, изборне радње су у току, очекујемо добар одзив народа и избор локалних скупштина - каже Добросав Добрић, потпредседник општине Звечан.

Албанци се концентришу

Последњих дана примећено је појачано присуство Албанаца, углавном ветерана ОВК-а и припадника њихових тајних служби, у селима подно Бајгоре, Бошњачкој махали и јужној Косовској Митровици. На захтев министра Горана Богдановића да се испита "ко то шета наоружан по северу Космета", Кфор, Еулекс и КПС нису реаговали, чак су тврдили "да нису ништа видели".


Прете упадом на биралишта

Албанци траже да Кфор, Умник, Еулекс или Оебс преузму организацију српских избора на северу Космета и одобри или забрани њихово одржавање. У супротном, прете да ће, полицијом и наоружаним цивилима упадати на бирачка места и одузимати гласачки материјал.

Петровић верује у САД и Приштину

Заменик Хашима Тачија Слободан Петровић верује да ће Приштина решити проблем севера у најкраћем року.
- Верујемо да ћемо уз помоћ Вашингтона, као и међународне заједнице питање севера решити у што краћем року, рекао је Петровић на састанку са замеником директора Стејт Департмента за развој регионалне политике Рафијем Грегоријаном. Петровић је оценио да је најбоље решење за север примена Ахтисаријевог плана, као и оснивање нове општине северна Митровица.


Извор:ИН4С

Нема коментара:

Постави коментар