11111111111111

Претражи овај блог

субота, 28. април 2012.

Рептори плаше Иран

Америка кришом "довукла" најмодерније авионе Ф-22 Рептор надомак Ирана. Вашингтон тврди да је распоређивање рутинско. Авиони у бази Ал Дафра у Уједињеним Арапским Емиратима. Чека се одговор Техерана.

Најмодернији амерички авиони, никад употребљени у борби Рептори Ф-22 распоређени су на свега 350 километара од иранске границе, али америчко ратно ваздухопловство демантује да тај потез представља претњу Ирану.

Reptori.jpg
Рептори плаше Техеран?

Неодређен број Рептора пребачен је у базу Ал Дафра у Уједињеним Арапским Емиратима, пише амерички специјализовани Авиејшн викли, наводећи да су нови, невидљиви авиони само једном били распоређени у тој држави, пре три године.

Разлог пребацивања авиона у Емирате није објашњен, али је портпарол америчког ратног ваздухопловства Џон Дориан рекао да је "све део раније планираних активности, које не представљају претњу Ирану".

Пуковник је. такође, број авиона пребачених у Емирате описао као "значајан".
Рептори, контроверзни пројекат борбеног авиона наредне генерације који је Америку до сада коштао око 80 милијарди долара, до сада нису употребљавани у борби иако су оперативни већ пуних седам година.

Интересантно је да ова летелица није употребљавана у акцијама у Авганистану и Ираку, а и у Либији је пропустила прилику за ватрено крштење, јер су због проблема са доводом кисеоника у горионике листим сви Рептори били приземљени.

Произвођач авиона, компанија Локид Мартин, тврди да су авиони Ф-22 спремни за акцију против мета које се налазе у добро брањеним подручјима, попут Ирана или Северне Кореје, али Американци имају озбиљне примедбе на смисленост трошења пустих милијарди долара за овако несигуран пројекат.

База Ал Дарфа се налази око 1.500 километара од Техерана, односно добрано унутар домета Рептора.

IranPVO.jpg
Чекајући напад
Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар