11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 29. март 2012.

Софија пре Београда

Мимо редоследа који важи међу православним црквама, московски патријарх Кирил посетиће Бугарску у априлу пре Србије. Руски патријарх би, према редоследу, требало да посети Јерусалим и Београд, потом Букурешт, а тек након тога Софију.

Московски патријарх Кирил посетиће Бугарску 28. и 29. априла. Ради се о такозваној "мирној" посети коју обавља сваки нови патријарх другим помесним црквама по њиховом редоследу (диптиху), преноси Верска информативна агенција.

Patrijarh-Kiril.jpg

У овом случају ради се о кршењу диптиха. Патријарх Кирил је већ посетио Цариград, Александрију и Антиохију, по редоследу треба да посети Јерусалим и Београд, потом Букурешт а након тога Софију, којој припада тек девето место у редоследу, преноси ВИА.

У православљу не постоји сагласје о редоследу цркава, што омета сазивање свеправославног сабора.

Од 14 места, првих пет је бар до сада било непроблематично. По цариградском диптиху Београду припада шесто место, а према московском диптиху седмо, јер јој је Тбилиси на шестом. Ма који од њих се примењивао, Софији не припада позиција пре Јерусалима, или Београда.

Свеправославни сабор се не може одржати док се ово питање не реши, јер се не зна "где би ко седео".

Редослед одражава "старост" цркава, узимајући у обзир годину стицања аутокефалности.
Бугарска православна црква (БПЦ) је, према софијским изворима, свесна тога да она "није на реду", осећа "извесну нелагоду" мада није желела да одбије понуду за посету. То тумачи "тешкоћама" које Московска патријаршија има, по њеним сазнањима, са Јерусалимом и
  Београдом, а она заступа руске црквене интересе.

По тим изворима, Москва жели да има водећу улогу у православно-католичком дијалогу и да је не препушта другима, отуда је противник да се у Нишу 2013. окупе највиши црквени представници хришћанског Истока и Запада, преноси ВИА.
Иако посета званично још није најављена, то ће бити учињено пред Ускрс, програм је већ објављен у медијима.

Патријарх Кирил ће у Бугарској прво посетити Пловдив и Бачковски манастир у његовој околини. У "недељу мироносица" 29. априла, он би служио са патријархом Максимом у софијском спомен храму Св. Александра Невског.

Кирил ће се сусрести са бугарским председником Росеном Плевнелијевим, премијером Бојком Борисовом и председницом парламента Цецком Цачевом. Претходник патријарха Кирила, Алексије, посетио је Софију 1994. године.

Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар