11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 26. фебруар 2012.

BRUTALAN NAPAD NA SRBE S KOSOVA ZVERSTVO ROSU: STARCA IZGAZILI, DETE VEZALI LISICAMA

Pripadnici ROSU juče ujutru upali u sela pored Gnjilana, prebili sedmoricu Srba i četvoricu uhapsiliStarca od 65 godina surovo pretukli, dečaka od 16 godina vezali lisicam


GNJILANE - Kao da su krenuli u Avganistan!
Ovako za Kurir opisuje akciju kosovske specijalne jedinice ROSU Ivan Denić, sin uhapšenog Zlatka iz sela Pasjane u opštini Gnjilane.
Kosovski policajci juče rano ujutru, oko pet sati, uhapsili su u Kosovskom Pomoravlju četiri osobe, radnika srpskog MUP, sedmoro Srba je prebijeno, detetu od šesnaest gopdina su stavili lisice na ruke, a starca od 65 godina bukvalno izgazili.
Akcija je sprovedena u selima Parteš, Pasjane i Gornje Kusce, a prilikom hapšenja neki od njih su i tučeni.
Upad u zoru
Pretučen je i otac načelnika Policijske uprave u Gnjilanu, koji je potom lekarski zbrinut i nalazi se u bolnici u Gračanici. Uhapšeni su radili na izdavanju ličnih dokumenata u odeljenju Policijske uprave Gnjilane, koje je od 1999. izmešteno u Vranje. Uhapšen je i matičar službe koja radi po zakonima Republike Srbije.
Kosovska policija saopštila je da su oni osumnjičeni za napad na ustavno i zakonsko uređenje Kosova i ometanje službenog lica u vršenju dužnosti.

Kako je izgledala akcija ROSU, priča Ivan.
- Spavao sam. Trojica specijalaca s fantomkama na glavi su me bukvalno izbacili iz kreveta. Ništa nisu pričali, samo su krenuli da me gaze i šutiraju. To je trajalo desetak minuta. Trudio sam se da ne jecam, jer nisam hteo da pred takvim bednicima ispadnem kukavica - priča u dahu Ivan i nastavlja:
- Onda su mene, oca, sestru i majku doveli u jednu prostoriju. Bilo ih je oko 30. Jedan nam je na srpskom rekao šta je otac skrivio. Oružje nam je podmetnuto, znam da ga otac nije imao. On već 12 godina radi kao inspektor za privredni kriminal u Vranju, poseduje službeni pištolj, ali ga nikad ne donosi kući. Zaplenili su mu uniformu, polomili nove srpske gnjilanske tablice. Odneli su nam sve, dva laptopa, mobilne telefone. I kola su mi pretresli, a jedan od pripadnika ROSU pokušao je da mi pokida brojanicu koja je visila na retrovizoru. Strgao je i počeo da je gazi - ispričao je Ivan za Kurir i dodao da su svi u selu uplašeni.
- Ovo je selo u kojem živi 2.500 Srba i sigurno hoće da nas uplaše kako bismo se iselili - rekao je na kraju.
Ivana Matropazović, žena uhapšenog Gorana iz Pasjana, jedva je pristala da govori:
- Ne znam ni gde su ga odveli. Na moje oči su ga prebili, a mom sinu od 16 godina stavili su lisice i tukli ga. Ćerka i ja smo gledale i plakale, ništa nismo mogle - priča nam potresena žena.
„Rušili poredak“
Vesimir Savić iz sela Šilovo, inače poslanik Jedinstvene srpske liste u kosovskom parlamentu, za Kurir je takođe potvrdio bahatost i bezobzirnost specijalaca ROSU.
- Ako je ovo reakcija vlade i Kosova, mi Srbi imamo veliki razlog za zabrinutost. Pa starca od 65 godina su gazili i brutalno prebili. U Šilovu živi preko 2.000 Srba koji su više nego uplašeni za svoju budućnost - kaže Savić.
Kosovska policija saopštila je da je kod uhapšenih pronađena jedna puška M48, jedna vazdušna puška, jedan pištolj TT 762 mm, 473 metaka kalibra 7.62 mm, dve policijske uniforme Srbije, četiri laptopa, dva kućišta za kompjutere i pet službenih legitimacija izdatih od MUP Srbije.
Dom zdravlja Gračanica: Osuđujemo brutalnost
Kolegijum lekara Doma zdravlja u Gračanici najoštrije osuđuje brutalnost akcije pripadnika specijalne policijske jedinice vlade Kosova ROSU, u kojoj, kako je navedeno, nisu pošteđena ni deca ni stare osobe.
- Tokom akcije brutalno je pretučen starac S. Ž., a kao posebnu brutalnost lekari ističu stavljanje lisica na ruke i držanje na podu deteta, što je nezabeležena bestijalnost u istoriji moderne Evrope.
Uhapšena četiri pripadnika MUP Srbije
Milorad Veljović, direktor policije, izjavio je za Kurir da su pripadnici ROSU juče ujutro završili pretres porodičnih kuća i lišili slobode četvoricu pripadnika MUP Srbije iz PU za Gnjilane.
- Prema našim saznanjima, juče oko 6.00 časova ujutru izvršen je pretres porodičnih kuća pripadnika Policijske uprave za Gnjilane MUP Republike Srbije: Nikole Trajkovića iz sela Parteš, Zlatka Denića iz sela Pasjane, Gorana Matropazovića iz sela Pasjane i Dragana Stojkovića iz sela Donja Budriga, svi iz opštine Gnjilane - rekao je Veljović.
Izvor: Kurir

Нема коментара:

Постави коментар