11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 16. фебруар 2012.

Битка за Шкотску

Премијер Британије Дејвид Камерон рекао да ће се борити "главом, срцем и душом" да спречи цепање Велике Британије. Шкотска ће бити безбеднија и богатија ако остане у склопу Велике Британија, сматра Камерон.

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је да ће се борити "главом, срцем и душом" како би спречио цепање Велике Британије. Камерон је отпутовао у Шкотску и са тамошњим званичницима разговараће о будућем референдуму о независности те британске покрајине.

Dejvid-Kameron-i-Aleks-Salm.jpg
Дејвид Камерон и Алекс Салмонд (Архивска фотографија)

Камерон би требало прво да се састане са шкотским лидером Алексом Салмондом, чија сепаратистичка Шкотска национална партија већ дуго заговара отцепљење од Британије.
Камерон упозорава да би независност Шкотске могла да угрози статус Британије у Европи, НАТО-у и доведе у питање британски статус сталне чланице у Савету безбедности УН.
"Пред нама је борба за нешто истински драгоцено: будућност нашег Уједињеног Краљевста. Сто одсто сам сигуран да ћу се борити свиме што имам да сачувам јединственим наше Уједињено Краљевство", рекао је Камерон.

"За мене, ово није питање политике, стратегије или калкулисања. То је питање главе, срца и душе. Наш заједнички дом је под претњом и свако коме је до њега стало треба да то каже", додао је Камерон.

Салмонд жели да референдум о независности буде одржан у септембру 2014. године, са надом да би одвајање од Лондона било завршено изборима за шкотски парламент у мају 2016. године.
Имајући у виду да истраживања јавног мњења показују да је само трећина Шкота за отцепљење, Камерон и други противници желе да се референдум одржи раније.
Салмонд, пак, каже да напредују преговори којима ће се утаначити детаљи будућег референдума. Он истиче да ће независност донети већи просперитет Шкотској, омогућујући јој да боље искористи своје енергетске изворе.

"Ми поседујемо 25 одсто европских хидропотенцијала, 25 одсто њених потенцијала ветра и 10 одсто потенцијала производње струје уз помоћ морских таласа, што није лоше за нацију која има мање од један одсто европске популације", рекао је јуче Салмонд.

Камерон, пак, сматра да ће Шкотска бити безбеднија и богатија ако остане у склопу Велике Британије. Шкотска и Енглеска ујединиле су се 1707. године у Велику Британију. Шкотска је 1997. године стекла знатну аутономију, када је установљен и шкотски парламент и влада са седиштем у Единбургу.

Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар