11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 16. фебруар 2012.

Условна казна за погром

Есмина Хамзу, због учешћа у мартовским нередима 2004. године, косовски суд осудио на условну казну од две године затвора. Хамза ће морати и да плати казну од 2.000 евра.
Косовски суд осудио је Есмина Хамзу на условну казну од две године затвора због учешћа у мартовским нередима на Косову 2004. године, саопштио је Еулекс.

Kosovo.jpg
Мартовски нереди на Косову 2004. године

Хамза, коме се судило због подметања пожара и ширења мржње, нереда и нетолеранције против Срба на Косову, мораће да плати и две хиљаде евра казне.

"Окривљени Есмин Хамза је 18. марта 2004. подметнуо пожар и јавно ширио мржњу, неред и нетолеранцију против српске етничке групе која живи на Косову. Дан раније, он је запалио возила УНМИК-а", указао је Еулекс.

Жалба на пресуду није дозвољена, јер су стране постигле договор о признању кривице. Хамзу је осудило мешовито веће на челу са судијом Еулекса.
Казна затвора је условна и биће примењена само ако окривљени изврши друго кривично дело у следећих пет година.

У мартовским нередима на Косову, највећим од доласка међународних снага, погинуло је 19 цивила - 11 Албанаца и осам Срба, а више од 900 особа је повређено. Уништено је 800 кућа и 35 цркава и манастира, а више хиљада људи, углавном Срба, напустило је своје домове.
Дводневни сукоби избили су пошто је УНМИК полиција нашла тела двојице албанских дечака у реци Ибар код села Чабра, на северу Косова.

Масовне демонстрације косовских Албанаца који су за смрт дечака оптужили Србе, током дана су се прошириле на друге делове Косова.

Истрага УНМИК полиције је касније утврдила да су албанске оптужбе за смрт дечака биле лажне.

Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар