11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 11. децембар 2011.

Zamena američkih trupa na Kosovu

Oko 200 američkih vojnika iz Nacionalne garde Viskosina zamenili su i preuzeli dužnost dela snaga SAD, koje se nalaze u misiji KFOR.
Rotacija amerikanaca (Foto KFOR)
Brigada Nacionalne garde iz Viskonsina preuzela je dužnost multinacionalne borbene grupe Istok, na ceremeniji koja je juče održana u američkoj vojnoj bazi Bondstl, kod Uroševca, saopšteno je iz KFOR-a.
Komandant KFOR-a Erhard Drevs izvršio je prenos dužnosti sa pukovnika Majkla D. Švarca na pukovnika Džerija Litena, komandanta 15 američke rotacije.

“Više sam nego ubeđen da ćeš predvoditi multinacionalnu borbenu grupu Istok na isti izuzetan način kao što je to činio pukovnik Švarc”, rekao je Drevs Litenu.

Liten je na ceremoniji kazao da je bez obzira na mnogobrojne rotacije KFOR-a jedna stvar ostala ista – posvećenost održanju bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja na celom Kosovu”

„Želim da naglasim da je moj cilj kao komandanta da nastavim da nadgrađujem posao kojeg su obavili vojnici KFOR-a 14 rotacije i njihovi prethodnici. Radujemo se saradnji s našim međunarodnim partnerima i nastavku održavanja bezbednog i sigurnog okruženja za stanovnike Kosova”, kazao je Liten.

Pukovnik Švarc je govorio o izuzetnom odnosu stvorenom između mnogih nacija unutar borbene grupe.

“Naši međunarodni partneri nisu deo borbene grupe - oni jesu borbena grupa”, rekao je Švarc i dodao da bez bilo kojeg njenog člana misija bila bi mnogo teža.

Vojnici iz Viskonsina biće deo borbene grupe Istok, u kojoj se nalaze i vojnici iz Jermenije, Grčke, Poljske, Turske, Rumunije i Ukrajine. Vojnici su se dva meseca pripremali za misiju, u Americi i Nemačkoj. Zona odgovornosti novih snaga biće i sever pokrajine.

Američki kontingent KFOR-a broji blizu 700 pripadnika nacionalnih gardi i rezervi iz Viskonskina, Misisipija, Džordžije, Nebraske, Vermonta, Severne Dakote, Nju Džerzija, Vajominga, Masačusetsa i Portorika.

Нема коментара:

Постави коментар