11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 15. децембар 2011.

A.Konuzin: Ruski konvoj sutra nastavlja kretanje

Konvoj sa humanitarnom pomoći iz Rusije, koji je zadržan na administrativnom prelazu Jarinje, nastaviće kretanje sutra ujutro ka Kosovskoj Mitrovici, rekao je u Leposaviću ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin.
Aleksandar Konuzin (Foto Tanjug)
Predstavnici Srba sa severa Kosova saglasili su se da tri džipa EULEKS-a prate ruski humanitarni konvoj, rekao je načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, javlja Tanjug.
Konuzin je posle sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave sa severa Kosova, rekao novinarima da se nada da će konvoj, koji je od utorka zadržan na administrativnom prelazu Jarinje, nastaviti kretanje sutra u 07,00 sati i da je u toku finalno usaglašavanje procedure.

"Pitanje humanitarnog konvoja je ’dotaknuto’ tokom Samita Rusija-EU u Briselu“, izjavio je ruski ambasador podsetivši da je konvoj 13.decembra stigao na kontrolni punkt Jarinje.

On je dodao da su predstavnici EU dali saglasnost da konvoj pređe administrativnu liniju, dva kamiona su prošla administrativni prelaz, zatim je, rekao je Konuzin, "neočekivano za nas saradnja sa EULEKS-om je bila zaustavljena i konvoj je blokiran“.

Konuzin je rekao da su postavljeni uslovi za dalje kretanje konvoja, koja, kako je naglasio, nisu mogli prihvatiti.

"O toj situaciji diskustovano je na Samitu u Briselu i EU je dala kompromisan predlog. Tokom dana smo razrađivali predloge sa Moskvom, Beogradom, sa predstavnicima Srba na severu Kosova i predstavnicima EU“, rekao je Konuzin novinarima.

Prema njegovim rečima, rezultat tih razgovora bio je dogovor da konvoj nastavi kretanje.

Nedeljković je, s tim u vezi, rekao da su predstavnici lokalne samouprave dali saglasnost da se ispoštuje i uvaži dogovor koji je juče postigli predsednik Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva i EU.

"Dali smo pristanak da tri dužipa EULEKS policije prati ovu humanitarnu pomoć ne želeći da se više ovo pitanje politizuje, jer smatramo da je u dovoljnoj meri ispolitizovan. Ne želimo mi da kočimo da pomoć dođe do onih kojima je najpotrebnija, jer smatramo da na severu Kosova, a i na celom Kosovu i Metohiji ima veliki broj ljudi koji živi od socijalne i humanitarne pomoći“, objasnio je on.

Nedeljković je dodao da, što se tiče stava prema EULEKS-u, on se u narednom periodu neće promeniti.

"Mi nemamo ništa protiv misije EULEKS i onog trenutka kada se vrati svom mandatu i odustane od instaliranja kosovskih institucija na severu Kosova imaće punu slobodu kretanja“, zaključio je Nedeljković.

Нема коментара:

Постави коментар