11111111111111

Претражи овај блог

субота, 26. новембар 2011.

Više od 50.000 kosovskih Srba traži državljanstvo Rusije

Na severu Kosova danas bi trebalo da počne potpisivanje peticije pod nazivom „Mitrovdansko prošenije“, kojom Srbi sa KiM traže od državnih vlasti Ruske Federacije da im omogući dvojno, rusko-srpsko državljanstvo, sa molbom da ih samo Moskva „zastupa pred svetom“.
Ruski pasos (Foto banjaluka.com)
Autor ovog dokumenta Radomir Ćurđević kaže za Danas da je potpisivanje peticije pre nekoliko dana počelo u Podgorici i Republici Srpskoj, tamo gde žive Srbi raseljeni s KiM, i da je do sada sakupljeno više od 50.000 potpisa. Prema njegovim rečima, iza ove akcije stoji više organizacija - Stara Srbija, Kosovski zavetnici i razna zavičajna udruženja.

"Jedini problem biće potpisivanje peticije u enklavama na Kosovu. Rok za potpisivanje nije ograničen. Želimo da sakupimo bar milion potpisa, jer ne krijemo da je naš krajnji cilj konfederacija ili neka vrsta federacije sa Rusijom", ističe Ćurđević.

On negira da se organizatori ove peticije zalažu za podelu KiM i autonomiju severnog dela Kosova. Takođe demantuje i spekulacije da iza peticije stoje pojedine političke stranke i optužuje medije da prikrivaju da je „ova akcija naišla na dobar prijem u ruskoj političko-intelektualnoj javnosti“.

Peticija sa svim potpisima biće, preko Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, prosleđena na adrese patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, ruskog predsednika i premijera Dmitrija Medvedeva i Vladimira Putina, kao i Državne dume.

Ruska ambasada u Srbiji već je, preko Ministarstva spoljnih poslova, poslala Dumi tekst „Mitrovdanskog prošenija“ sa željom više hiljada Srba sa KIM da dobiju rusko državljanstvo, o čemu, prema objašnjenjima ruskih zvaničnika, tek treba da se izjasne nadležni državni organi u Moskvi.

Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, nedavno je poručio da će „Rusija braniti prava Srba, gde god da žive, uzimajući u obzir sve mogućnosti proizašle iz međunarodnog prava i ruskog zakonodavstva“, kao i da će „njihove zahteve pažljivo razmotriti u skladu s ruskim imigracionim zakonom“.

Beograd zahteve za dvojno srpsko-rusko državljanstvo smatra „štetnim“. Iako je Borislav Stefanović, šef beogradskog tima za dijalog s Prištinom, poručio predstavnicima Srba sa KiM da su ovakve ideje čak „šaljive“, o ovoj peticiji sutra će se izjasniti Skupština zajednice opština AP KiM. U Skupštini zajednica Danasu je nezvanično rečeno da ova „ruska inicijativa“ ne šteti interesima Srba na KiM, a da „sve što ne škodi, može da koristi“.

Нема коментара:

Постави коментар