11111111111111

Претражи овај блог

субота, 26. новембар 2011.

Nastavak suđenja Haradinaju 2012.

Suđenje bivšim zapovednicima OVK Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju u Haškom tribunalu biće nastavljeno 13. februara sledeće godine.


Ramuš Haradinaj (Foto smedija.rs)
U međuvremenu bi Tužilaštvo trebalo da dostavi informacije o zaštićenom svedoku "80", čijim iskazom bi trebalo da se završi dokazni postupak optužbe, pa je predsednik sudskog veća Bakone Džastis Moloto ostavio i mogućnost da se datum nastavka suđenja promeni.

Na današnjem suđenju, branilac Ramuša Haradinaja britanski advokat Ben Emerson saopštio je da više ne želi da postavlja pitanja zaštićenom svedoku optužbe s pseudonimom "81". Ni sudije, ni predstavnici Tužilaštva nisu imali dodatnih pitanja za ovog svedoka.

Unakrsno ispitivanje svedoka "81" bilo je obeleženo čestim prepirkama svedoka i advokata odbrane, uglavnom na zatvorenim sednicama.

Branilac je svedoka više puta optužio da "laže i izmišlja", a ovaj mu je odgovarao da je "nevaspitan" i "lažov", a u nekoliko navrata ga je i opsovao.

Zaštićeni svedok "81" je na početku iskaza u ponedeljak rekao da je video Haradinaja kako muči i naređuje ubistva zatvorenika u logoru Jablanica.

Prema iskazu ovog svedoka, Haradinaj je ispitivao dvojicu romskih dečaka i jednog srpskog mladića, a posle prebijanja i mučenja, naredio da ih ubiju.

Zaštićeni svedok "81", koji svedoči na srpskom jeziku, prisustvovao je, prema svom iskazu, i kada su tela trojice zarobljenika bačena u Radonićko jezero.

Haradinaj, Balaj i Brahimaj se terete za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu 1998. godine.

Sudsko veće Tribunala oslobodilo je, u prvostepenom postupku, Haradinaja i Baljaja, a osudilo Brahimaja na šest godina zatvora.

Žalbeno veće je naložilo da im suđenje bude ponovljeno, po šest od 37 tačaka optužnice i to je prvi ponovljeni postupak u istoriji Haškog tribunal, prenosi Tanjug.

Нема коментара:

Постави коментар