11111111111111

Претражи овај блог

субота, 26. новембар 2011.

Lekari obilaze bolesne u izolovanim sredinama na Kosovu

Danas je sveti Jovan Milostivi, on se u Gračanici proslavlja i kao  zaštitnik istoimene lekarske organizacije, koja leči i obilazi stare, nemoćne i bolesne u izolovanim sredinama na Kosovu.
 
Dr Zvonko Stašević u Prizrenu (Foto KIM)
Organizacija sveti Jovan Milostivi osnovana je pre 11 godina, a čini je tim lekara koji predvodi sestra Irina, monahinja manastira Gračanica, lekar po struci.

Iako stalno zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Pokrajini sve svoje slobodno vreme koriste da obiđu sela na Kosovu i Metohiji koja nemaju zdravstvene ustanove.

Među njima je i Zvonko Stašević, internista nefrolog.

“Mi smo se orjentisali na sela koja nemaju lekare, a to su između ostalih Cernica, Poneš, Kusce, Mogila u kosovskom Pomoravlju, kao i povratnička sela u Metohiji”, kazao je dr Stašević.

Doktor naglašava da je ovu organizaciju, lekovima i sanitetskim vozilom, pomogla Grčka, a poseduju i mini ambulantu u okviru eparhije raško-prizrenske u Prizrenu.

Najteže je, smatra dr Stašević, u selu Drajčiće jer u njemu ima oko 40 ljudi koji su uglavnom stari i njima je teško da dođu do lekova i pomoći.

“Primećujemo da u selu Drajčiće dolaze muslimani da se pregledaju kod nas, a mi im, naravno, izlazimo u susret”, dodaje Stašević.

Jednom godišnje okupe se na današnji dan da proslave slavu svetog Jovana Milostivog, i u skromnoj atmosferi ovekoveče svoj rad. Ove godine domaćin slave je sestra Irina, monahinja Manastira Gračanica, osnivač ove humanitarne organizacije.

“Jutros je u manastiru Gračanica služena liturgija nakon čega je prerezan kolač, pripremljeno skromno posluženje. Mi ne podižemo neku veliku pompu. Okupimo se, skromno obeležimo i obnovimo sećanja o našim putešestvijama po Kosovu”, kazala je sestra Irina.

Sestra Irina dodaje da su se za ovu slavu odlučili jer je Sveti Jovan Milostivi poznat po tome što je pomagao bolesnima i nedužnima. Ona je ovom prilikom za naš radio i citirala reči ovog sveca, “blagorodstvo je ne u poreklu nego u dobrodetelji”.

Нема коментара:

Постави коментар