11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 28. новембар 2011.

KPS na Merdaru uništava srpske tablice

Kosovski policijajci na prelazu Merdare oduzimaju i uništavaju nove srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje MUP Srbije.
Kosovska policija ima ovlaštenje da ih oduzima čak i kada su u gepeku, pa policajci pretresaju automobil kako bi ih pronašli iako su na vozilima bile istaknute RKS tablice, a ne nove srpske.


Dogovorom o slobodi kretanja koji su postigli pregovarački timovi Beograda i Prištine predviđa se da građani Kosova mogu da koriste oznake KS sa kojima bi slobodno putovali i po centralnoj Srbiji.

Većina Srba sa Kosova odlučuje se zbog bezbednosti da vozila registruje na RKS tablice, koje nisu priznate u Srbiji, ali zadrže nove oznake koje izdaju srpske policijske uprave da bi nesmetano putovali po Srbiji.

Na Kosovu ne postoji zakonski okvir koji predviđa da se vozačima oduzimaju nove srpske tablice, ali je to predviđeno Uredbom koju je doneo ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi.

Redžepi je KIM radiju rekao da ni Uredbom procedura nije najbolje precizirana, odnosno nije da li ako su tablice na vozilu ili u gepeku.

"To pomalo zavisi od samog policajca. Javio sam direktoru policije i on će to da ispita. U svakom slučaju na snazi je Uredba da se konfiskuju", dodao je Redžepi.

Vozača u tom slučaju, osim pričinjene materijalne štete i novca koji je potrošio na dvojnu registraciju, na Kosovu čeka odlazak kod sudije za prekršaje i eventualna kazna.

Redžepi je istakao da su nove registarske oznake sa gradovima na Kosovu koje izdaje MUP Srbije nelegalne.

(Srna/Mondo)

Нема коментара:

Постави коментар