11111111111111

Претражи овај блог

среда, 30. новембар 2011.

Бразил - обећана земља за Европљане

БРАЗИЛИЈА - Остављајући иза себе анемична тржишта, Европљани у великом броју пакују коФере и одлазе у Бразил, земљу у којој економија цвета.

францускиња АФеида Галеб (33) радила је 10 година у предграђу Париза у једној пољопривредној компанији, након чега је одлучила да потражи срећу у Бразилу прошлог јула.

"Бразил је много отворенији... Имате могућности да се селите из једног у други сектор. француска не вреднује разноврсност", изјавила је она АфП-у.

За разлику од многих других европских имиграната, Галеб је добила визу на две године, која може бити продужена, када се запослила у компанији која производи гуме Француског произвођача Мишелин.

Алехандро, 33- годишњи Шпанац, који није желео да открије своје презиме, није те среће. Он је стигао у Бразил прошлог октобра са туристичком визом и једино може да ради као Ди-Джеј или туристички водич у Фавелама Рио де Жанеира.

"Због кризе и незапослености у Шпанији, било ми је потребно да одем на зеленије пашњаке, у град са плажама и сунцем", рекао је он и додао да му виза истиче за 45 дана.

С обзиром да визу може да продужи на још три месеца, већ се припрема да живот илегалног имигранта.

Бразил је рангиран као седма светска економија и на путу је да постане пета најјача економија на свету. Прошле године привредни раст Бразила је износио 7,5 процената, док се ове године очекује раст од 3,5 одсто што је више од светског просека.

Стопа незапослености је опала и износи шест одсто, што је најнижи проценат од 2002. године. Бразил ће бити домаћин Светског купа 2014. године и летњих Олимпијских игара 2016. што је донело велике инвестиционе могућности.

Према подацима Министарства правде, број странаца који живе легално у Бразилу попео се за више од 50 процената од јануара до јуна ове године, са 962.000 на 1,5 милиона и стално расте.

Португалаца је највише, али има и Шпанаца и француза, док Боливијци чине чак 40 одсто илегалних имиграната.

С обзиром на недостатак високообразоване радне снаге власти странцима издају радне визе, а у исто време и број Бразилаца који живе у иностранству у последњих шест година се преполовио са четири на два милиона.

Извор: ТАНЈУГ

Нема коментара:

Постави коментар