11111111111111

Претражи овај блог

среда, 30. новембар 2011.

У Јагњеници мирно, школе у Зубином Потоку не раде

ЗУБИН ПОTОК - У Јагњеници је од прошле ноћи мирно, грађани су на новој барикади, војници КФора на позицијама на којима су од тренутка када су пре два дана пробили претходну барикаду у овом месту, а у општини Зубин Поток данас не раде школе.

Начелник школске управе у Косовској Митровици Предраг Стојчетовић изјавио је Танјугу да су га директори школа обавестили да школе и предшколске установе у Зубином Потоку неће радити, тако да наставу не похађа преко 1.000 деце.
Одлуку о томе донео је општински Кризни штаб који је проценио да је безбедност деце угрожена, због ситуације настале покушајем војника КФора да уклоне барикаду у Јагњеци, додао је Стојчетовић.

Он је казао да одређени број деце из Зубиног Потока који похађају наставу у Косовској Митровици такође није дошао у школу.

Основна школа Благоје Радић у Зупчу коју похађа око стотинка основаца налази се на око 500 метара од места где је долазило до сукоба грађана и војника КФора, а сузавац који су користили војници могао се осетити и у дворишту ове школе.

У Јагњеници је од синоћ мирно, војници КФора налазе се на позицијама на којима су од тренутка када су пре два дана пробили барикаду у овом месту у општини Зубин Поток.

Војници су од синоћ окружени са три стране новим барикадама од земље а од грађана их дели и раније развучена бодљикава жица.
Tоком преподнева грађанима на барикади подељена је храна, а у овом месту приметно је све веће присуство новинарских екипа.

Након што је КФор пробио барикаду у Јагњеници, Срби су вратили барикаде у суседном селу Зупче на магистралном путу који јужни део Косовске Митровице повезује са Рибарићем.

На овом путном правцу од тада не саобраћају возила КФора.

Уочен је већи број прелета хеликоптера до административног прелаза Брњак.

Дачић: Међународне снаге да се уздрже од акција

БЕОГРАД - Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић позвао је данас међународне снаге на Косову и Метохији да се уздрже од акција које угрожавају безбедност, а Србе на барикадама да не праве никакве инциденте.

Дачић је упозорио да ово што се сада дешава на барикадама је ситница у односу на оно што, како је рекао, може да се догоди.

"Мислим да је ситуација на Косову доста компликована и тешка и не разумем никога ко није свестан њене тежиме у којој се сви налазимо", рекао је Дачић новинарима у палати Србије.

Он је указао да с једне стране постоје проблеми на Косову где један потез изазива други, а с друге, пак, притисак на Србију баш у тренутку пред одлуку о томе да ли ће Србија добити статус кандидата за чланство у Европској унији.

"Вероватно неко у Европској унији процењује да је сада идеална прилика да се изврши притисак на Србију која очекује кандидатуру и ја ствари посматрам ствари баш у том светлу", рекао је Дсчић који каже да не може да верује да КФору баш у овом тренутку сметају барикаде.

Зато је, додао је, очигледно да је то координирана акција како би се Србији отежао положај, оценио је он.

Министар је поручио да у наредним данима треба бити хладне главе како не би дошло до раскола Срба који живе на Косову и Метоији и оних који живе у остатку Србије. Он је подсетио на лош пример када је својевремено Србија увела неку врсту санкција Републици Српској.

У осуди свих ових догађаја, нагласио је Дачић, морамо кренути редом, а то значи да је једностране потезе изазвао косовски премијер Хашим Tачи, уследиле су реакције Срба, потом КФора и сада су Срби у лошој ситуацији, јер се они сукобљавају са међународним снагама.

"Апсолутно сам за приступ да се води дијалог и да за то време не буде једностраних потеза Приштине и КФора. Уосталом међународне снаге не би на северу Косова требало да се осећају као у непријатељском окружењу", казао је Дачић.

Према његовим речима, дошли смо дотле да се због таквог једностраног Tачијевог геста сада пуца гуменим мецима, Срби на то реагују и сада имамо ситуацију у којој су рањена два немачка војника.

"Можете мислити какав је то увод у догађаје у оквиру добијања кандидатуре", рекао је Дачих и још једном поручио да треба бити миран и мудар јер би добијање кандидатуре вероватно решило проблеме, а уколико се то не деси притисци могу бити настављени.

"С друге стране морамо се бринути о Србима на Косову да сачувамо њихова права и наш национални интерес. Добро би било да се вуку координирани потези да би ситуација била под контролом, јер уколико измакне контроли биће још теже.

"Сви треба мало да застану да видимо како даље", закључио је Дачић.

Извор: ТАНЈУГ

Нема коментара:

Постави коментар