11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 27. новембар 2011.

Зидови чувају светиње

Монаси и монахиње подижу додатне зидове у неколико манастира на Косову, од којих су неки високи и до три метра. Монаси кажу да се тако осећају сигурније.



Нема ниједног значајнијег манастира Српске православне цркве без зида. Међутим зидове око појединих манастира монаси додатно ојачавају или су их већ ојачали. Примери за то су манастири Високи Дечани и Девич код Србице.

Погледај видео ОВДЕ

Поред зида око самог манастира у Дечанима подижу зид и око манастирског имања. Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић каже да то раде пре свега да би се обезбедила приватност, али и из безбедносних разлога.
"Године 2007. извршен је терористички напад зољом на манастир и граната је ударила недалеко од италијанског батаљона", каже Сава Јањић.
Сада је ситуација око манастира мирна и стабилна. Монаси кажу да се осећају сигурније, али истичу да се никада не зна када опасност може да уследи. Додатним зидовима дугим три километра и високим три метра кажу да се не одвајају од добронамерних комшија Албанаца.
На имање манастира су упадали и раније, крали стоку, воће и поврће. Слична је слика и у манастиру Девич код Србице. За разлику од Дечана, Девич је женски манастир, па је монахињама теже да изађу на крај са недобронамерним људима. До манастира Девич постоје два прилазна пута и оба чува Кфор.
Међутим, Мати Анастасија, монахиња манастира Девич, каже да постоје пролази из шуме која је такође манастирска и да нема разлога да се у њу долази, осим уколико се не долази да се краде.
Примери из Девича сведоче о делима недобронамерних који су разваљивали врата, односили све што су могли. Данас, улазе и односе алат којим мајстори зидају додатни зид. Манастир Девич се још обнавља од мартовског насиља 2004. године.
У манастиру Високи Дечани упоредо са градњом зида, подижу нови конак.

Нема коментара:

Постави коментар