11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 8. новембар 2011.

Ako crkve na KiM nisu srpske, onda više ništa nije

Jeremić: Ako crkve na KiM nisu srpske, onda više ništa nije

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ocenio je danas da će izbor Srbije za članicu Komiteta za svetsku baštinu Uneska ojačati pozicije naše zemlje u nastojanju da spreči pokušaje da se srpski manastiri na Kosovu i Metohiji proglase za kosovske.
Vuk Jeremić (Foto rfelr.org)
"Ako to nije srpsko, onda više ništa nije srpsko. To zadire u samu srž našeg identiteta i od iduće godine bićemo u daleko snažnijoj poziciji da ga branimo", rekao je Jeremić u izjavi za Tanjug.

On je naveo da je Srbija i do sada bila uspešna u odbrani srpskog kulturnog nasleđa na KiM, a da očekuje da će od iduće godine, kada joj počne mandat u Komitetu za svetsku baštinu Uneska, biti još uspešnija.

"Najvažnija stvar je da ne dođe do promene i da se zadrži koncept koji je do sada postojao u kome se jasno referencira da su spomenici kulture koji su označeni od strane Uneska na Kosovu srpski", rekao je Jeremić i naglasio da su to crkve i manastiri Srpske pravoslavne crkve i da moraju ostati tako referencirani.

Prema rečima ministra, izbor Srbije u ovo telo Uneska je i potvrda njenog ugleda u ovom trenutku ne samo u Unesku, već i u međunarodnoj zajednici, pogotovu imajući u vidu činjenicu da je izabrana u prvom krugu glasanja.

"Činjenica da smo izabrani u prvom krugu mnogo pokazuje. Nije bilo lako biti izabran u prvom krugu jer mi smo zemlja koja ima jedan od problema koji se upravo diskutuje u okviru Komiteta za zastitu svetske baštine, a to su nase crkve i manastiri na Kosovu", ukazao je Jeremić.

On je podsetio da smo poslednjih nekoliko godina bili svedoci pokušaja da se u ovkiru tog tela Uneska izvrši preimenovanje tih crkava i manastira u kosovsko nasleđe, što je, kako je istakao, za Srbiju bilo potpuno neprihvatljivo.

"Lobirajući spolja uspevali smo da dobijemo većinu u okviru tog Komiteta tako da se to nije do sada dogodilo,a od iduće godine bićemo u mnogo boljoj situaciji jer ćemo biti članovi tog Komiteta, bićemo neko ko će biti u stanju da, ako hoćete, upravlja diskusijom po tom pitanju", kazao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, Srbija već više od godinu dana lobira za izbor u Komitet, u čemu su veliku ulogu odigrale nase diplomate širom sveta, ali i u samom Ministarstvu.

"To je njihova pobeda, ali i pobeda Srbije", podvukao je Jermić i dodao da je Srbija zemlja koja kada isturi kandidaturu u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji "to je jedna snažna kandidatura, bez ozbira na to što postoje države koje se tome protive".

To je, kaže bio slucaj i sa Komitetom za svetsku baštinu ali je taj otpor prevaziđen.

Govoreći o pravcima aktivnosti Srbije u Komitetu, Jeremić je rekao da će se Srbija, pored zaštite crkava i manastira na KiM, koja je za nas najvažnija, zalagati i za to da se obnovi lista svetske kulturne baštine i da ona bude proširena nekim spomenicima kutlure na svetu koji tu nisu mogli da budu prisutni, uglavnom iz političkih razloga.

"Zalagaćemo se i za to da se bolje raspodeli stručna pomoc u zaštiti spomenika širom sveta, a bićemo srpemni i da naše strucnjake za konzervaciju i zaštitu stavimo na raspolaganje zemljama članicama", naveo je ministar.

"U svakom telu u kojem smo članovi bili smo uvek aktivni i to nameravamo da budemo i u ovom", zaključio je Jeremić.

Srbija je na sednici Generalne konferencije Uneska u Parizu izabrana za člana Komiteta za zaštitu svetske kulturne baštine, prvi put od osnivanja tog tela.

Za ove odluke glasala je 181 zemlja, a zemlje koje su postale članice Komiteta u prvom krugu dobile su 86 glasova.

Нема коментара:

Постави коментар