11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 16. јануар 2024.

Синдром компјутерског вида - поремећај чији је узрок вишечасовно седење за рачунаром

Синдром компјутерског вида - поремећај чији је узрок вишечасовно седење за рачунаром
 Многи од нас на послу проводе скоро све време испред рачунара. Резултат таквог рада је најчешће поремећај који се зове синдром компјутерског вида. Он настаје јер очи морају напорно да раде, односно да гледају у екран неколико сати без прекида, а испољава се замагљеним видом, главобољом.

Седимо за рачунаром задубљени у свој посао и не примећујемо да су прошли сати од када нисмо скренули поглед са екрана на неку другу страну. Ово непрекидно гледање у компјутер може да буде окидач за синдром компјутерског вида чији су симптоми главобоља, замагљен вид, бол у врату, умор, замор очију, суве и надражене очи, проблеми у поновном фокусирању погледа.

Зашто настаје синдром компјутерског вида

Очи су под већим оптерећењем када гледамо екране у односу на читање одштампаних речи на страници, објашњава Америчка оптометријска асоцијација. Ово се догађа зато што слова на многим екранима нису тако јасно дефинисана као она штампана. Такође, многи екрани имају мањи контраст од штампане странице и све ово утиче да очи напорније раде док читају речи на екрану, пише Медикал Њуз Тудеј.

Уз правилно седење до мање уморних очију

Други фактори који доприносе напрезању очију јесте то што гледамо са непрепоручене даљине. Односно, требало би да нам је екран од 50 до 70 центиметара удаљен од ока, а висина екрана да је у висини очију. Столица треба да је удобна, руке опуштене и подлактице паралелне са тлом.

Веома битну улогу игра осветљење, као и регулисање интензитета светлости које помаже у смањењу одсјаја. Треба имати на уму да је људима потребан различит интензитет светлости за рад. На пример, особама старијим од 50 година може бити потребна двоструко већа количина светлости него онима у двадесетим годинама.

Вежба 20/20/20 за боље здравље ока

Одређене вежбе могу помоћи у превенцији и ублажавању последица овог синдрома. Једноставно решење за ове проблеме јесте да направимо паузу. Очи одмарати пратећи правило 20/20/20 - на сваких 20 минута гледања у екран, одвојити 20 секунди и гледати у даљину у раздаљини од најмање 20 стопа (6 метара).

Затим, други од предлога офтамолога јесте да се наизменично фокусирамо на нешто што је далеко и нешто што је у близини.

Када посетити доктора

Симптоми који прате овај синдром су углавном привремени и повлаче се како смањујемо време које проводимо испред екрана. Ипак, код појединих људи долази до слабљења квалитета вида и тада треба обавезно да се јавимо офталмологу како би спречили последице. Одређени симптоми ока као што су црвенило, губљење вида, бол, отицање капка могу указивати на озбиљније стање, те и у овом ситуацијама треба да се обратимо лекару.  

#очи, #рачунар, #компјутер, #црвенилоуочима, #главобоља, #замагљенвид, #oci, #racunar, #kompjuter,  #crvenilouocima, #glavobolja, #zamagljenvid, 

„Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi  

Нема коментара:

Постави коментар