11111111111111

Претражи овај блог

среда, 6. децембар 2023.

"Oн не спава, он ради": Које су свакодневне навике Владимира Путина и зашто пије чај са Алтаја

Навике руског председника Владимира Путина, његов стил живота и распоред током радних и нерадних дана, теме су које још од његовог првог мандата занимају људе широм света. "Па то је Путин, он не спава, он ради", нашалио се својевремено прес-секретар Дмитриј Песков, али - у свакој шали има пола истине.

"Oн не спава, он ради": Које су свакодневне навике Владимира Путина и зашто пије чај са Алтаја


Када се спомене Владимир Путин, прва асоцијација је посао, јер бити на челу државе каква је Русија, захтева константну посвећеност и одговорност. И сам председник Руске Федерације за себе каже да је радохоличар, који чак и када одмара, воли да увек и све држи под контролом. 

Ипак, и поред великог броја обавеза, састанака, конференција и службених путовања, Владимир Путин воли да ужива, а будући да је у центру пажње већ низ година, његове животне навике не престају да интригирају ни медије, а ни обичне људе.

Навике Владимира Путина већ годинама интригирају јавност  

Буђење рано ујутру не воли, а у слободно време често и ради

"Па то је Путин, он не спава, он ради", нашалио се у једном интервјуу прес-секретар Дмитриј Песков, а након његове изјаве многи су се запитали - колико заправо спава председник највеће земље на свету? На ово питање одговор је дао сам Владимир Путин, који је нагласио да распоред посла и службених путовања умногоме диктира и распоред сна. "Током напорних путовања, спавао сам између 5,5 и 6 сати. То је нормално, наспавам се", изјавио је председник Русије, нагласивши да је сан краћи од овога ипак недовољан за уобичајено функционисање. Путин иначе за себе каже да није раноранилац и да му рано буђење ипак представља проблем.

Када је реч о одмору, Владимир Путин сматра да је најбоље променити уобичајени распоред, а на питање шта ради у слободно време одговорио је врло кратко: "Радим". Међутим, и поред тога што је већ годинама на челу једне од најмоћнијих држава на свету, руски председник сматра да живи један сасвим обичан живот у коме има простора и за дружење са блиским људима, и за спорт, и за хобије. "Трудим се да издвојим време за то. Тако сам навикао још пре него што сам постао председник", казао је Путин.

Владимир Путин са министром одбране Сергејем Шојгуом

Путин: "Једем све, али умерено"

Говорећи о исхрани, руски председник воли да истакне да се не придржава никаквих посебних дијета, већ да је кључ његове добре линије и чврстог здравља у избалансираној и умереној исхрани. Када је дошао на чело државе, Путин је чак и куварима у Кремљу рекао да све што иначе припремају, припремају и сада, и да за њега не треба да кувају ништа посебно. Дмитриј Песков је, пак, у једном од наступа изјавио да Владимир Путин води рачуна да једе што мање тестенина и пецива. Глава Русије је равнодушан чак и када су у питању слаткиши, а једини изузетак је сладолед, и то "Пломбир", који већ деценијама важи за симбол Русије и подсећа на совјетска времена.

Ујутру, за доручак, председник Руске Федерације највише ужива у кашама, а сутлијаш, каша од хељде или пшенична каша се готово свако јутро нађу на његовој трпези. Овсену кашу, пак, избегава у широком луку. На менију руског председника се налазе и ситан сир, мед и поврће. Не преза ни од тога да сам себи спреми неки оброк, а како је и сам признао салате припрема нарочито добро. На питање да ли више воли рибу или месо, Путин је изјавио и да ће чешће одабрати рибу. "Од меса волим овчетину", признао је председник.

Путин се не придржава дијета, али се храни умерено и избалансирано

Највише ужива у чају, а пиво избегава јер од њега расте стомак

"Све могу да попијем", рекао је Путин у једном интервјуу још давне 2002. године, али истина је да ни у чему не ужива као у шољици доброг чаја. Нарочито воли оне природне, од лековитог биља и трава са Алтаја или из Сибира. Можда су управо ови чајеви "криви" за то што и у осмој деценији изгледа једро и живи живот пуним плућима? Осим чајева, Владимир Путин воли и здраве шејкове, а један, који је сам осмислио, се састоји од цвекле и рена.

Још у време када је живео и радио у Немачкој, Путин је заволео пиво, а како би одржавала пријатељске односе двеју земаља, канцеларка Ангела Меркел је умела да пошаље пакет за Москву. Ипак, у последње време Путин радије бира друге напитке: "Трудим се да не пијем пиво. Расте стомак", нашалио се руски председник.

Пиво воли, али се труди да га не пије

Фитнес и спорт су кључни за добро здравље

О физичкој спреми Владимира Путина зна цео свет, а како и сам председник истиче, физичка активност је залог добром здрављу. "Прво вежбе, а затим и базен", описао је Путин почетак свог дана. Глава руске државе је и велики љубитељ екстремнијих видова физичких активности, а добро је познато и то да не пропушта прилику да се на Богојављење, када је температура испод 0, окупа у залеђеном језеру. Осим тога, један од хобија Владимира Путина је и роњење, а председник Русије се може похвалити и многобројним експедицијама у којима је ронио са боцом на Бајкалу, у Црном мору и Финском заливу.

Владимир Путин је и мајстор спорта у две борилачке дисциплине - џудоу и самбоу - а како и сам воли да истакне, оне га нису научиле само здравом животу, већ и одређеним принципима живљења. "Треба бити флексибилан, понекад и уступити, али само онда када тај пут води ка победи", поделио је своје мисли. Велика страст руског председника су и зимски спортови попут скијања, "фрирајда" и хокеја. Овај спорт је савладао када је имао 60 година: "Пре нисам умео уопште ка клизам, али сам научио". Хокеј је веома захтеван спорт", поделио је своје импресије Путин. Осим ових спортова, председник Русије је вичан и у јахању коња, пецању, планинарењу и многим другим вештинама, а његове фотографије у којима ужива у спортским активностима неретко обиђу цео свет.

Владимир Путин на планинарењу

О свакодневним навикама и рутинским активностима

Оно што најчешће привлачи пажњу када се Владимир Путин појави у јавности јесте то да сат увек носи на десној руци, што је супротно свим правилима. О овој његовој навици је увек било свакојаких теорија завере и дискусија, али Путин то објашњава практичношћу: "Смета ми котурчић који покреће механизам. Непријатно је и болно". Још једна занимљивост из свакодневног живота Владимира Путина је да он готово никада са собом не носи готовину, а све трансакције обавља или картицом или путем електронског банкарства.

И начин облачења руског председника је нешто што привлачи пажњу свих медија и љубитеља моде, а иако и сам Путин истиче да за њега мода не представља нешто чему треба посветити посебну пажњу, он је увек обучен у складу са приликом у којој се налази. У руском језику постоји и пословица "Дочекују по одећи, а испраћају по памети", која сугерише да је напослетку много значајније оно што ће неко рећи, него то како та особа изгледа.

Извор: РТ.рс

„Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi  

#путин, #владимирпутин, #председникрусије, #putin, #vladimirputin, #predsednikrusije,

Нема коментара:

Постави коментар