11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 26. децембар 2023.

Тајна дугог живота

Тајна дугог живота

Једном сам био позван да причестим једну верујућу болесну жену. Дошао сам и видео да је баш у позним годинама – вероватно је имала преко деведесет година. После исповести и причешћа поставио сам јој питање које увек постављам људима у сличној ситуацији, при чему већ унапред могу да претпоставим какав ће бити одговор. Упитао сам ову стару-прастару жену: 

– Реците ми, у каквим сте односима били с родитељима? Да ли сте се слагали с њима?

И лице ове жене је још више заблистало, очи су јој засјале, па каже:

– И дан-данас толико волим своје тату и маму! И толико ми недостају!

И заплака се од среће.

Управо то је тајна дугог живота. Дуго живе само они људи који поштују родитеље. Заповест: поштуј оца свог и мајку своју да би се продужили твоји дани на земљи (в. 2 Мојс. 20, 12) је једина заповест са заветом, односно с извесним обећањем.

Заповест о поштовању родитеља има шири смисао. Она нас не учи само да поштујемо родитеље по телу, већ и кумове, као и духовне оце, пастире и архипастире, ни то не смемо заборављати.

Човек може да живи нерадно и да крши заповести, али ако буде испуњавао само ову заповест о поштовању родитеља, дуго ће живети. Зато што су Божја обећања непромењива. Да, он ће после смрти доспети у пакао у вечно ће се мучити тамо, али ће због испуњавања ове заповести дуго живети на земљи. Сваки грех је суицидалан, али је грех непоштовања родитеља смртно опасан по човека, он у дословном смислу скраћује дане његовог живота.

Ево, код нас на Кавказу људи дуго живе, а тамо управо влада култ родитеља, култ старијих људи. Људи су тамо углавном муслимани, али је обећање Божје истинито. Можеш бити и потпуно неверујући, али ако поштујеш оца и мајку, дуго ћеш живети.

Један мој познаник – навијач клуба „Спартак“ – ишао је својевремено да гледа утакмицу против „Терека“ у град Грозни. Односи су тада били напети и на стадиону су да би избегли конфликте за руске навијаче одвојили један део са засебним улазом. Чеченски навијачи су на трибине улазили на друге улазе.

Одједном је у руски сектор однекуд ушао мали Чеченац, дечачић од 8-9 година, на њему су били окачени беџеви и шалови. Искочио је однекуд испод ногу и сео на клупу. Руски навијачи су се зачудили, окружили су га и питају:

– А зар нас се не бојиш?

И ово дете је рекло:

– Ја се у овом животу не бојим никога осим Алаха и свог оца!

И Руси, Московљани су били потресени.

Поштовање отаца, дедова и прадедова је оно на чему треба васпитавати омладину. А код нас је култ младих, сви лете око њих – зашто би старији људи требало да лете око њих! Кога гајимо? Гајимо хедонисте, окореле подлаце који ће сами због овог погрешног васпитања имати велике проблеме у животу, зато што је конфликт с родитељима – конфликт с Богом.

Протојереј Олег Стењајев

Извор: Православие.ру

 „Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi  

#живот, #дугживот, #здравживот, #zivot, #dugzivot, #zdravzivot,


Нема коментара:

Постави коментар