11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 12. новембар 2023.

ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВЕНИК - МОЛИТВЕ ЗА ДЕЦУ

ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВЕНИК - МОЛИТВЕ ЗА ДЕЦУ

МОЛИТВА БОГУ ОЦУ

Оче Свети! Предвечни Боже! Теби се молим за дете моје (име), које ми је даровала благост Твоја. Ти си му даровао живот, оживео си га душом бесмртном, оградио си га Светим Крштењем да би живео у складу са вољом Твојом и наследио Царство Небеско.

Сачувај га у благодати Твојој до краја живота његовог. Помози ми, Твојом благодаћу, да бих га васпитао у славу Имена Твога и на корист ближњима и дај ми за ово потребна средства, трпљење и снагу.

Господе, просвећуј га светлошћу премудрости Твоје да Те воли свом душом својом и свом мишљу својом. Усади у срце његово страх и одвратност према сваком безакоњу, нека буде непорочан у путевима својим. Господе, украси душу његову чедношћу, дуготрпљењем и сваким поштењем, да свака клевета, лаж и ласкање буду њему мрски. Окропи га росом благодати Своје, да успева у врлини и светости, и да узраста у љубави Твојој и љубави благочестивих људи. Нека Анђео Чувар буде увек са њим и нека чува младост његову од помисли сујетних, од преваре и саблазни овога света и од свих напада нечастивога.

Ако и сагреши пред Тобом, не окрени лице Своје од њега, већ му буди милостив, пробуди скрушеност у срцу његовом и по мноштву милости Своје очисти сагрешења његова. Не лиши га ни земаљских Твојих добара, већ му пошаљи све што је потребно у времену, ради задобијања блажене вечности. Сачувај га од сваких напасти, беда и болести и заклањај га у све дане живота његовог!

Боже Благи, још Ти се молим – дај ми весеље и радост због чеда мога и удостој ме да станем на Страшном суду Твоме и да могу непостиђено рећи: Ево мене и детета мога, кога си ми дао, Господе!

Нека заједно са чедом својим прослављам неисказану милост Твоју, да величам Пресвето Име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ГОСПОДУ ИСУСУ ХРИСТУ

Господе Исусе Христе, Који си Сам био Дете и Који си децу волео и благосиљао, помилуј и спаси децу нашег времена, да се некрштена крсте, а крштена да се вером у Тебе и љубављу према Теби утврде. Спаси, Господе, ону децу коју њихови неверујући или зловерни родитељи кваре безбожјем или зловерјем и одвлаче их од Тебе, Који си једини Спас и Избавитељ њихов. Спаси, Господе, и ону децу коју бездушни зли учитељи, безбожни или зловерни удаљују од Тебе, Творца њиховог, и уводе у друштво душом огубаних. Спаси, Господе, ону децу чије чисте душе оскрвњује сваки неморал на улици и разврат у позоришту, на телевизији и у биоскопу. Спаси их од ових нечистота. Спаси, Милостиви, и ону дечицу без родитеља која су пала под руку сурових старатеља, злих очуха и маћеха, спаси их од слушања хулних речи и гледања злих дела. Помози, Свемогући, да деца узрасту и сазру за синовство Божије и грађанство Небеског Града, за вечно спасење, а у Твоју славу и хвалу. Амин.

 

МОЛИТВА ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

О, Пресвета Владичице Дјево Богородице, спаси и сачувај под покровом Твојим моја чеда (имена), све дечаке и девојчице, крштене и безимене, и оне који су у утроби матера. Заклони их ризом Твога материнства и сачувај их у страху Божијем и у послушању родитељима, умоли Господа мога и Сина Твога да им дарује све што је корисно за спасење њихово. Уручујем их материнском старању Твоме, јер си Ти Божанствени Покров слугама Твојим. Амин.

 

МОЛИТВА АНЂЕЛУ ЧУВАРУ

Свети Анђеле Чувару мога чеда (име), покриј га твојим покровом од стрела демона, од очију лажљиваца, и сачувај његово срце у анђелској чистоти. Амин.

 

МОЛИТВА ПРЕПОДОБНОГ АМВРОСИЈА ОПТИНСКОГ

Господе, Ти Једини све знаш, све можеш и свима желиш да се спасу и у познање Истине да дођу. Уразуми чедо моје (име) познањем Истине Твоје и Свете воље Твоје, укрепи га да ходи по заповестима Твојим и мене грешнога помилуј, молитвама Пречисте Твоје Матере и Приснодјеве Марије и Светих Твојих (набрајају се сви Свети које слави породица), јер си препрослављен са Беспочетним Твојим Оцем и са Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

ЈУТАРЊА МОЛИТВА ЗА БЛАГОСЛОВ ДЕЦЕ

Господе Исусе Христе, Сине Божији, ради молитава Пречисте Твоје Матере услиши мене, недостојног слугу Твога (име). Господе, у милостивој власти Твојој помилуј чеда моја (имена) и спаси их ради славе имена Твога.

Господе, опрости им сва сагрешења вољна и невољна, која су она учинила пред Тобом. Господе, упути их на прави пут заповести Твојих и разум њихов просвети светлошћу Твојом, за спасење душа и исцељење тела. Господе, благослови их на сваком месту владавине Твоје, сачувај их силом Часног и Животворног Крста Твога, под покровом Твојим светим, од метка који лети, од стреле, мача, огња, од смртоносне ране, од воденог потопа и напрасне смрти. Господе, огради их од свих видљивих и невидљивих непријатеља, од сваке беде, зла, несреће, издајства и ропства. Господе, исцели их од сваке болести и ране, од сваке муке, и олакшај њихове душевне патње. Господе, даруј им благодат Духа Твога Светога, дуг живот, здравље и чедност; да поживе у свакој побожности и врлини, у миру и слози са властима које их окружују, са ближњима и људима који су далеко. Господе, умножи и оснажи њихове умне способности и телесну снагу, здраве и сретне их врати у родитељски дом.

Свеблаги Господе, даруј мени, недостојном и грешном слуги Твоме (име) родитељски благослов за децу моју (имена) у наступајуће време јутра (или: дана, вечери, ноћи) јер Царство је Твоје вечно, свесилно и свемоћно. Амин.

 

МОЛИТВА ПРВА ПРЕ УЧЕЊА

Свеблаги Господе, пошаљи благодат Твога Светога Духа да оснажи моје духовне силе, да би пазећи на учење које ми се предаје, порастао Теби, нашем Творцу, на славу, родитељима мојим на радост, а Цркви и Отацбини нашој на корист. Амин.

 

МОЛИТВА ДРУГА ПРЕ УЧЕЊА

Господе Боже и Саздатељу наш, Који си нас људе украсио ликом Својим, Који си изабранике Твоје научио закону Своме тако да му се диве они који га држе, Који си деци тајне премудрости открио, даровавши је Соломону и свима који су је тражили – отвори срца, разум и уста слугу Твојих (имена) да би разумели силу закона Твога и успешно познали предавано им корисно учење, ради славе Пресветог Имена Твога, ради користи и устројења Свете Твоје Цркве и разумевања благе и савршене воље Твоје. Избави их од свих замки ђаволских, сачувај их у вери Христовој и чистоти у све дане живота њиховог, да буду јаки разумом и испуњавањем заповести Твојих и тако научени да прослављају Пресвето Име Твоје и да буду наследници Царства Твога, јер Ти си Бог силан милошћу и благ силином, и Теби доликује свака слава, част и поклоњење, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ПОСЛЕ УЧЕЊА

Благодаримо Теби, Створитељу, јер си нас удостојио благодати Своје да пажљиво учимо. Благослови наше началнике, родитеље и учитеље, који нас воде познању блага, подари нам снагу и чврстину у продужењу овога учења. Амин.

 

МОЛИТВА ЗА ДЕЦУ КОЈА ТЕШКО УЧЕ

Господе Исусе Христе, Боже наш, Који си се заиста уселио у срца дванаест апостола и – силом благодати Свесветог Духа – сишавши у виду огњених језика, отворио њихова уста, тако да су они почели говорити другим језицима. Сам, Господе Исусе Христе, Боже наш, ниспошаљи истог Духа Твога Светога на дете ово (име) и усади у срце његово Свето Писмо – које је рука Твоја пречиста исписала на таблицама законодавцу Мојсеју – сада и увек и у векове векова. Амин.

ПОВЕЗАНО:

ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВЕНИК - ЈУТАРЊЕ МОЛИТВЕ
https://dodjiividi.blogspot.com/2023/11/blog-post_10.html#more 

 „Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi    

 

#деца, #молитвезадецу, #молитве, #deca, #molitvezadecu, #molitve,

Нема коментара:

Постави коментар