11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 30. новембар 2023.

ЛАЖНИ СВЕШТЕНИК НИКОЛА ЏУФКА са својим људима провалио у српску цркву у Ракитници

ЛАЖНИ СВЕШТЕНИК НИКОЛА ЏУФКА са својим људима провалио у српску цркву у Ракитници

Прекјуче, 28. новембра 2023. године, према писању интернет портала kosovapost.net, у цркву Светог архангела Михаила у селу Ракитници, општина Подујево, провалила је група лица заједно са самозваним и лажним свештеником Николом Џуфком, грађанином Републике Албаније, да би у цркви наводно обавили црквени обред.

Реч је о грубом насртају на имовину Српске Православне Цркве у циљу ширења етничке и верске мржње и нестабилности на простору Косова и Метохије. Према тврђењу поменутог портала у овој провали и злоупотреби српске православне цркве која датира из 15. века, а која је касније и поправљана, учествовали су и представници општине Подујево. Циљ ове групе према писању портала био је да ову цркву прогласе за ”цркву Фана Нолија” која припада самозваној и самопроглашеној Албанској националној православној цркви из Елбасана. (линк чланка https://kosovapost-net.translate.goog/podujeve-per-here-te-pare-ne-historine-e-kosoves-u-mbajt-mesha-e-pare-ortodokse-ne-shqip/)
 

Ово кривично дело је само још једно низу које за циљ има отимање духовне и културне баштине Српске Православне Цркве, односно „албанизацију“ или „косоваризацију“ српске духовне и културне баштине. На процес културне апропријације наше баштине Епархија рашко-призренска указује већ годинама. Овај најновији случај је наше наводе потврдио, овога пута на неспоран и крајње забрињавајуће начин. Овакви и слични акти указују на хитну потребу заштите наше културне и духовне баштине, пре свега од појединаца и организација повезаних са косовским институцијама или са појединцима које делују уз већу или мању подршку тих институција.

Извор: Епархија рашко-призренска

Никола Џуфка

 „Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi   

#лажнисвештеник, #косовоиметохија, #laznisvestenik, #kosovoimetohija, 

Нема коментара:

Постави коментар