11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 14. новембар 2023.

ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВЕНИК - ТРОПАРИ И КОНДАЦИ ИЗАБРАНИМ СВЕТИТЕЉИМА

ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВЕНИК - ТРОПАРИ И КОНДАЦИ ИЗАБРАНИМ СВЕТИТЕЉИМА

Садржај: 

Свети пророк Захарија и праведна Јелисавета
Свети праведни богородитељи Јоаким и Ана
Свете мученице Вера, Нада и Љубав и мати им Софија
Преподобни Киријак Отшелник
Свети великомученик Димитрије Солунски
Свети врачи Козма и Дамјан
Свети Нектарије Егински
Преподобни Алимпије Столпник
Свети Николај Мирликијски
Преподобни Спиридон Тримитунтски
Свети Јован Кронштатски
Свети праведни Јосиф Обручник
Свети првомученик и архиђакон Стефан
Преподобни Серафим Саровски
Сабор Светог Јована Крститеља
Света Три Јерарха
Свети великомученик Георгије – Ђурђевдан
Свети Кирило и Методије
Свети цар Константин и царица Јелена
Свети Јован Шангајски и Сан Франциски
Рођење Светог Јована Крститеља
Свети Апостоли Петар и Павле – Петровдан
Сабор светих 12 Апостола – Павловдан
Свети царски мученици Романови
Преподобни Сергије Радоњешки
Блажена Олга Руска
Свети кнез Владимир Руски
Света великомученица Марина – Огњена Марија
Света Макрина
Преподовни Дије
Свети пророк Илија
Света мироносица Марија Магдалена – Блага Марија
Преподобномученица Параскева Римљанка
Свети великомученик Пантелејмон
Свети краљ Улав Норвешки
Усековање главе Светог Јована Крститеља
Свети Александар Невски

Свети пророк Захарија и праведна Јелисавета
(5/18. септембар)

Тропар, глас 4. Обучен у свештеничке одежде, премудри, по закону Божијем жртве паљенице си благоугодно приносио, пророче Захарије, и био си свећњак и сведок тајни. Знамења благодати у себи си носио, свемудри и мачем си био убијен у храму Божијем, Христов пророче, са Претечом моли да се спасу душе наше.

Тропар други, глас 2. Данас празнујемо успомену праведника Твојих Захарије и Јелисавете, Господе; њиховим молитвама молимо Те да спасеш душе наше.

Кондак, глас 3. Данас пророк и свештеник Вишњег Свети Захарија, Претечин отац, поставља трпезу своје успомене, хранећи верне, пиће правде свима растворивши: зато је скончао као божански познавалац тајни Божије благодати.

Кондак други, глас 4. Као пун месец, светлост правде од мисленога Сунца Месије си примила и у свим заповестима Господњим си ходила са Захаријом, богољубљена Јелисавета. Достојним те песмама прослављамо, а Свемилостивог Господа, Који све светлошћу просвећује, величамо.

 

Свети праведни богородитељи Јоаким и Ана
(9/22. септембар)

Тропар, глас 2. Данас празнујемо успомену Твојих праведника Господе; њиховим молитвама молимо Те да спасеш душе наше.

Кондак, глас 2. Сада се радује Ана, јер се разрешава од свеза неплодства и храни пречисту Богородицу, позивајући све да песмама славе Ону Која је из утробе своје родила Бога као Човека, као једину Матер и Неудату.

 

Свете мученице Вера, Нада и Љубав и мати им Софија
(17/30. септембар)

Тропар, глас 4. Радује се Црква првородних и са весељем прима матер са чедима који се веселе, које је, истоимена Мудрости, као тројичним богословским врлинама подобно родила. Зато њих гледамо како су се са мудрим девојкама уневестиле Женику Господу Христу. Са њима се и ми веселимо, прослављајући успомену њихову, и говоримо: Исповеднице Свете Тројице, Вера, Надо и Љубави, у вери, нади и љубави утврдите све нас.

Кондак, глас 1. Као свештене гране славне Софије показасте се, Вера, Надо и Љубави, мудрост јелинску обукавши благодаћу, и пострадасте, и јависте се као победоносице, и венцем неувенљивим украсисте се од Владике свих Господа Христа.

 

Преподобни Киријак Отшелник – Михољдан
(29. септембар/ 12. октобар)

Тропар, глас 1. У пустињи житељ, и у телу анђео, и чудотворац показао се јеси, богоносни оче наш Киријаче. Постом, бдењем, молитвом, примио си дарове небеске: да исцељујеш болесне и душе оних који ти вером прибегавају. Слава Ономе Који ти даде моћ, слава Ономе Који те увенча, слава Ономе Који преко тебе свима дарује исцељење!

Кондак, глас 8. Наоружавши се божански душевном чистотом и непрестану молитву као копље узевши, моћно си секао демонске војске, Киријаче оче наш, моли се непрестано за све нас.

 

Свети великомученик Димитрије Солунски
(26. октобар/8. новембар)

Тропар, глас 3. У невољама нађе Васељена великог заштитника, тебе мучениче, који побеђујеш многобошце. Као што си уништио Лијеву гордост и за борбу оснажио Нестора, тако се моли, Свети Димитрије, Христу Богу, да нам дарује велику милост.

Кондак, глас 2. Потоцима твоје крви, зацрвени Бог Цркву, Свети Димитрије, Који ти је дао непобедиву снагу, и Који чува неоштећен твој град Солун, јер си ти његово утврђење.

 

Свети врачи (лекари) Козма и Дамјан
(1/14. новембар)

Тропар, глас 8. Свети бесребреници и чудотворци Козмо и Дамјане, исцелите болести наше, бесплатно сте добили, бесплатно и дарујте.

Кондак, глас 2. Примивши благодат исцељења, пружате здравље онима у невољама, лекари, чудотворци преславни. Но вашом посетом дрскост непријатеља наших оборите, исцељујући свет чудесима.

 

Свети Нектарије Егински
(9/22. новембар)

Тропар, глас 1. Прославимо, верни, врлине искреног пријатеља, Светог Нектарија, као чувара Егине и изданак Силиврије, који се јави у последња времена. Јер он је божанствени служитељ Христов и точи многобројна исцељења онима који му побожно кличу: Слава Христу, Који те прослави, слава Ономе Који ти даје благодат чудотворства, слава Ономе Који кроз тебе свима даје исцељење!

Кондак, глас 8. Прославимо песмама у весељу срдачном новосветлу звезду православља и новостворену ограду Цркве, јер прослављен дејством Духа исцељење точи и благодат милостиву онима који кличу: Радуј се, оче Нектарије!

 

Преподобни Алимпије Столпник
(26. новембар/9. децембар)

Тропар, глас 1. Био си стуб трпљења и ревновао си угледајући се на праоце, Свети, јер био си сличан Јову у страдањима, Јосифу у искушењима и Анђелима си био подобан у телу, Алимпије, оче наш: моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 8. Као узрок врлина и похвала испосника, Црква те данас и у песмама слави, Свети Алимпије. Твојим молитвама подај онима који са љубављу поштују твоју доброту и подвиге опроштај од великих грехова, као истоимени.

 

Свети Николај Мирликијски
(6/19. децембар)

Тропар, глас 4. Правило вере и образац кротости, учитеља уздржања показа те стаду твоме истина ствари. Тога ради стекао си смирењем висину, сиромаштвом богатство, оче архијереју Николаје, моли Христа Бога да се спасу душе наше.

Кондак, глас 3. У Мири Ликијској, Свети, свештеноделатељ показао се јеси, јер Христово Еванђеље, преподобни, испунивши, положио си душу твоју за људе твоје и спасао си невине од смрти; тога ради посветио се јеси, као велики тајник Божије благодати.

 

Преподобни Спиридон Тримитунтски
(12/25. децембар)

Тропар, глас 1. Показао си се као заштитник и чудотворац Првог Васељенског Сабора, богоносни оче наш Спиридоне, јер си мртву из гроба огласио и змију си у злато претворио. И када те прослављамо у светим молитвама, Анђели ти саслужују, Свети. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је овенчао славом, којом се тобом сви исцељујемо!

Тропар други, глас 4. Песмама те славимо као заштитника православних и борца против свих неверних, свеблажени Спиридоне, и молимо те, сачувај град твој од свих напада непријатељских.

Кондак, глас 8. Разгласимо сада ослободитеља Кипра, као онога који је победио чулне страсти. Зову те слуге твоје, који увек страдају, да од непријатеља сачуваш оне који ти кличу, о богоносни Спиридоне: Радуј се, оче достојни поштовања!

Кондак други, глас 2. Љубављу Христовом био си рањен, Свети, и разум си уздигао светлошћу Светога Духа. Добрим виђењем твојим дело си пронашао богопријатно и био си божански жртвеник: моли свима нама божанске светлости.

 

Свети Јован Кронштатски
(20. децембар/2. јануар)

Тропар, глас 1. Заштитниче православне вере и старатељу земље руске, правило пастира и примеру верних, проповедниче покајања и живота у Господу Христу. Побожни служитељу божанских тајни и велики за народ молитвениче, праведни оче Јоване, исцелитељу и предивни чудотворче, похвало града Кронштада и украсу наше Цркве, моли Свеблагог Господа да умири свет и спасе душе наше.

Кондак, глас 3. Данас пастир кронштатски предстоји престолу Божијем и усрдно моли за верне Христа Првопастира, који је обећао: Сазидаћу Цркву Моју и врата паклена неће јој одолети.

 

Свети праведни Јосиф Обручник
(26. децембар/8. јануар)

Тропар, глас 2. Благовести, Јосифе, чудеса богооцу Давиду, јер си видео Дјеву како рађа. Са пастирима си је славио, са мудрацима си јој се поклонио, од Анђела вест о рођењу си примио: моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 3. Данас се Давид испуњава божанског весеља, јер му Јосиф са Јаковом хвалу приноси; због сродства са Христом примају венац, радујући се, и на Земљи неисказано Рођеног песмама славе и кличу: Милостиви, спаси све који Те поштују.

 

Свети првомученик и архиђакон Стефан
(27. децембар/9. јануар)

Тропар, глас 4. Добрим подвигом подвизавао се јеси, првомучениче Христов и апостоле, и изобличио си безбоштво мучитеља, јер камењем убијен од руку безаконика, примио си венац из деснице вишњега, и Богу си говорио кличући: „Господе, не прими им овога греха“.

Кондак, глас 3. Јуче нам је Господар дошао у телу, а данас слуга из тела одлази; јуче Онај Који царује роди се телом, данас се слуга камењем убија. Тога ради и скончава првомученик и божанствени Стефан.

 

Преподобни Серафим Саровски
(2/15. јануар; 19. јул/1. август – обретење моштију)

Тропар, глас 4. Од младости Христа си заволео, блажени, и Њему Једином хтео си да служиш пламено, непрестаном молитвом и трудом у пустињи се подвизавајући. Умиљеним срцем стекао си Христову љубав и љубљени изабраник Божије Матере показао си се. Зато ти кличемо: Спаси нас твојим молитвама, Серафиме, преподобни оче наш.

Кондак, глас 2. Лепоте света и све пропадљиво у њему оставио си, преподобни, одселивши се у Саровску обитељ, и тамо поживевши анђелски, многима си био пут ка спасењу. Зато и тебе Христос, оче Серафиме, прослави и даром исцељења и чудеса обогати. Зато ти кличемо: Радуј се, Серафиме, преподобни оче наш!

 

Сабор Светог Јована Крститеља
(7/20. јануар)

Тропар, глас 2. Спомен праведников је с похвалама, а теби је довољно сведочанство Господње, Претечо, јер си се показао заиста часнији од пророка, као онај који се удостојио да крсти у водама Проповеданог. Зато за истину пострадавши радујући се, благовестио си и онима у аду Бога јављеног у телу и Који узима грех света и дарује нам велику милост.

Кондак, глас 6. Доласка твога у телу уплашивши се Јордан у страху се заустави. А Јован испуњавајући пророчко служење, у трепету се снебиваше. Анђелски чинови се ужасаваху, гледајући те у телу да се крштаваш у водама. И сви који су у тами озарише се, опевајући Тебе Који си се јавио и све просветио.

 

Света Три Јерарха
(30. јануар/12. фебруар)

Тропар, глас 4. Ви који сте са Апостолима једнаки и учитељи Васељене, Владику свих молите: да дарује мир Васељени и душама нашим велику милост.

Кондак, глас 2. Свештене и богомудре проповеднике, врховне учитеље, примио си, Господе, у наслађивање Твојих добара и у покој; јер си примио трудове њихове и смрт више од свих плодова, једини који прослављаш Светитеље Твоје.

 

Свети великомученик Георгије – Ђурђевдан
(23. април/6. мај)

Тропар, глас 4. Као ослободитељ заробљеника и заштитник сиромаха, лекар болесника, помоћник царева, победоношче, великомучениче Георгије, моли Христа Бога да се спасу душе наше.

Кондак, глас 4. Поучен од Бога, показао се јеси најчаснији делатељ побожности, сабравши себи руковети врлина. Јер сејавши у сузама, жањеш с радошћу, а пострадавши до крви, Христа си примио. И молитвама твојим, Светитељу, свима дајеш опроштај сагрешења.

 

Свети Кирило и Методије
(11/24. мај)

Тропар, глас 4. Као Апостолима једнаки животом и учитељи словенских земаља, богомудри Кирило и Методије, молите Господара свега да учврсти све словенске народе у православљу и једномислију, да подари свету мир и душама нашим велику милост.

Кондак, глас 3. Двојицу свештених просветитеља наших поштујемо, који су нам као извор, превођењем божанских књига, источили богопознање, из кога чак до данас неисцрпно захватамо. Прослављамо вас, Кирило и Методије, који предстојите престолу Свевишњег и топло се молите за душе наше.

 

Свети цар Константин и царица Јелена
(21. мај/3. јун)

Тропар, глас 8. Видевши знак Крста Твога на небу и као Павле примивши позив не од људи, међу царевима апостол Твој, Господе, царствени град положи у руке Твоје: чувај га увек у миру, молитвама Пресвете Богородице, Једини Човекољупче.

Кондак, глас 3. Константин данас с матером Јеленом показује Крст, свеславно дрво, истинско посрамљење свих Јевреја, оружје против противника верних царева: нас ради се јавило ово велико знамење и штити нас од навале зла.

 

Свети Јован Шангајски
(19. јун/2. јул; 29. септембар/12. октобар)

Тропар, глас 5. Брига твоја о пастви странствујућој, предображаваше молитве твоје, које се за сав свет свагда приносе: тако верујемо, познавши љубав твоју, Светитељу и чудотворче Јоване! Сав од Бога освештан свештенодејством пречистих Тајни, којима и сам свагда укрепљен, хитао си страдалницима, исцелитељу најрадоснији. Пожури и сада у помоћ нама који те свим срцем поштујемо.

Кондак, глас 4. Срце је твоје створено, Светитељу Јоване, за све који те са љубављу моле, подсећајући се на подвиге многотрудног живота твога. Без болести је било лако представљење твоје, Пречисте Одигитрије верни служитељу.

 

Рођење Светог Јована Крститеља
(24. јун/7. јул)

Тропар, глас 4. Пророче и Претечо доласка Христовог, не умемо те достојно похвалити ми који те љубављу поштујемо, јер неплодна тобом рађа и очева немост се ослобађа, славним и часним твојим рођењем: и оваплоћење Сина Божијега се свету проповеда.

Кондак, глас 3. Раније неплодна, данас Христовог Претечу рађа, и то је испуњење сваког пророчанства које су пророци проповедали. На Њега си на Јордану руку положио, јавивши се као пророк Божјег Логоса, проповедник, уједно и Претеча.

 

Свети Апостоли Петар и Павле
(29. јун/12. јул)

Тропар, глас 4. Апостола Првопрестолници, и васељене Учитељи, Владику свих молите: да дарује мир васељени и душама нашим велику милост.

Кондак, глас 2. Свештене и богомудре проповеднике, врховне апостоле Петра и Павла примио си, Господе, у наслађивање Твојих добара и покој; јер си примио трудове њихове и смрт више од свих плодова, Једини Који прослављаш Апостоле Твоје.

 

Сабор светих дванаест Апостола
(30. јун/13. јул)

Тропар, глас 4. Апостола Првопрестолници, и васељене Учитељи, Владику свих молите: да дарује мир васељени и душама нашим велику милост.

Кондак, глас 2. Стена Христос светло прославља стене вере, изврсне ученике, и са Павлом цео дванаесточлани сабор данас: савршавајући њихову успомену верно, прослављамо Онога Који их је прославио.

 

Свети царски мученици Романови
(5/17. јул)

Тропар Николају, глас 4. Царства земаљскога лишење, окове и страдања многолика кротко претрпео јеси, сведочећи Христа до саме смрти од богобораца, мукотерпче велики, богоовенчани царе Николаје. Стога мученичким венцем на небесима са царицом Александром, царевићем Алексејем, царевнама Олгом, Татјаном, Маријом и Анастасијом, и слугама твојим овенча те Христос Бог, Кога моли да помилује земљу нашу и спасе душе наше.

Тропар Царским мученицима, глас 4. Данас, благоверни људи, светло величамо седморо царских мученика, Христову домаћу цркву: Николаја и Александру, Алексеја, Олгу, Татјану, Марију и Анастасију. Они пак, који се многих окова и страдања нису плашили, од богобораца смрт и телесна страдања примише и одважност пред Господом у молитви задобише. Тога ради с љубављу им кличемо: о свети страстотрпци, послушајте глас покајања и вапај народа нашег, и земљу руску у љубави ка православљу утврдите, од међусобних сукоба сачувајте, мир свету од Бога испросите, а за наше душе велику милост.

Кондак Царским мученицима, глас 8. Изабрани од Цара над царевима и од Господара над господарима међу руским царевима, ви сте благоверни мученици, који сте због Христа муке душевне и телесну смрт примили и венцима се небеским овенчали. Стога вам с љубављу благодарно кличемо као нашим милостивим покровитељима: Радујте се, царски мученици и за свету Русију пред Богом усрдни молитвеници!

 

Преподобни Сергије Радоњешки
(5/18. јул – обретење моштију; септембар/8. октобар)

Тропар, глас 8. Од младости си примио Христа у душу твоју, Свети, и више од свега си желео да се удаљиш од светског метежа. Зато си се одважно одселио у пустињу и као чедо послушања узрастао си у плодовима смирења, па се Света Тројица настани у теби. Све који су ти са вером долазили просветио си својим чудима, дајући им исцељења обилно, оче наш Сергије: моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 8. Данас као пресветло Сунце из земље засијаше твоје славне и нетрулежне мошти, које се пројавише као мирисни цвет, мноштвом чудеса сијајући, и свима верним изливајући многа исцељења, веселећи изабрано стадо твоје, које си мудро сабрао и добро напасао и за које се и сада молиш, предстојећи Пресветој Тројици. Зато ти сви кличемо: Радуј се Сергије, богомудри!

 

Блажена Олга Руска
(11/24. јул)

Тропар, глас 1. Устремивши твој ум крилима богоразума, узлетела си изнад видљивих твари, желећи Бога и Творца свега. Њега си пронашла и ново рођење крштењем си примила, наслађујући се са Дрвета Живота, заувек пребивајући нетрулежна, Олга свеславна.

Кондак, глас 4. Запевајмо данас Добротвору свих, Богу, Који је прославио у Русији Олгу богомудру: да молитвама њеним подари душама нашим опроштај грехова.

 

Свети кнез Владимир Руски
(15/28. јул)

Тропар, глас 4. Уподобио си се купцу који је тражио сјајни бисер, знаменити Владимире. Седео си на престолу матере градова богоспасавајућег Кијева и испитујући која је вера најбоља послао си у Цариград људе да виде каква је православна вера. И пронашао си бесцени бисер Христа Господа, Који те је изабрао као другога Павла, и ослободио таме душевне и телесне у бањи крштења. Зато празнујемо твоје истинито успење ми људи твоји. Моли да се спасе владар руске државе и његови поданици.

Кондак, глас 8. Био си подобан Апостолу Павлу, оставивши у старости сва младалачка безумља и ревновања за идоле, свеславни Владимире. Као савршени муж, украсио си се одећом божанског крштења и сада Спасу Христу са радошћу предстојиш: моли да се спасе владар руске државе и његови поданици.

 

Света великомученица Марина – Огњена Марија
(17/30. јул)

Тропар, глас 4. Овчица Твоја Исусе, Марина, зове силним гласом: „Тебе, Жениче мој, љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе“. Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

Кондак, Глас 3. Добротом девства украшена, дево, нетрулежним венцима си се венчала, Света Марина. Крвљу мучеништва си била обливена, просветивши се чудесним исцељењем, и побожно си примила почаст победе због твога страдања.

 

Света Макрина
(19. јул/1. август)

Тропар, глас 8. У теби се, мати, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следила Господа Христа. Делима си учила презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Света Макрино, радује се дух твој.

Кондак, глас 4. Благог Бога си заволела свим срцем, Макрино Света, и Његов славни Крст на раме си узела, усрдно идући за Њим: отуда си задобила опроштај својих грехова.

 

Преподобни Дије
(19. јул/1. август)

Тропар, глас 1. Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Дије. Постом, бдењем и молитвама небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе Који ти је дао снагу, Који те је прославио и Који кроз тебе дарује свима исцелење!

Кондак, глас 2. Наоружао си душу божанском чистотом и задобио си непрестану молитву као копље, расекавши војске демонске, чудотворче, оче наш Дије: моли се непрестано за све нас.

 

Свети пророк Илија Тесвићанин
(20. јул/2. август)

Тропар, глас 4. У телу анђео, основ пророка, други претеча доласка Христова, Илија славни, који си одозго Јелисеју послао благодат да болести одгони и губаве очишћује; стога и онима који га поштују излива исцељења.

Кондак, глас 2. Пророче и предвидиоче великих дела Бога нашега Илија великоимени, који си речима твојим зауставио водоточне облаке, моли за нас Јединог Човекољупца.

 

Света мироносица Марија Магдалина – Блага Марија
(22. јул/4. август)

Тропар, глас 1. Господу Христу, Који се од Дјеве родио, следила си часна Марија Магдалина, Његове наредбе и законе сачувавши: зато данас твоју свесвету успомену празнујемо и опроштај грехова добијамо твојим молитвама.

Кондак, глас 3. Стајала си, преславна Марија, под Крстом Христовим са другим женама мироносицама, тешећи у болу Матер Божију и лијући сузе, које си у похвалу приносила, говорила си: Како је то необично чудо, Онај Који у рукама држи сву творевину, добровољно страда; слава власти Твојој, Христе!

 

Преподобномученица Параскева Римљанка
(26. јул/8. август)

Тропар, глас 1. Ревност твоја и дела били су прикладни имену твоме, истоимена. Исповедајући твоју веру у Господа Христа као једину, наследила си Живот вечни, Параскево мученице. Отуда нам изливаш исцељења и молиш се за душе наше.

Кондак, глас 8. Ходите, верни, да сложно запевамо песму мученици Параскеви, која блиста чудесима у свету, одгони таму демонске обмане и подаје изобилно благодат вернима, који јој кличу: Радуј се, мученице многострадална!

 

Свети великомученик Пантелејмон
(27. јул/9. август)

Тропар, глас 3. Мучениче свети и исцелитељу Пантелејмоне, моли Милостивог Бога да опроштај грехова подари душама нашим.

Кондак, глас 5. Био си подражаватељ Милостивог Бога и благодат исцељења примио си од Њега, страдалче и мучениче Христа Бога. Молитвама твојим излечи наше душевне болести и одгони демонска искушења од оних који верно кличу: Спаси нас, Господе!

 

Свети краљ Улав Норвешки
(29. јул/11. август; 3/16. август обретење моштију)

Тропар, глас 4. Мученик Твој, Господе, Улав, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: његовим молитвама спаси душе наше.

Кондак, глас 2. Показао си се као необмањива звезда, Сунце Христа свету објављујући зрацима твојим, мучениче Улаве. Угасио си све демонске преваре, дајући нам светлост: моли се непрестано за све нас.

 

Усековање главе Светог Јована Крститеља
(29. август/11. септембар)

Тропар, глас 2. Спомен праведников је с похвалама, а теби је довољно сведочанство Господње, Претечо, јер си се показао заиста часнији од пророка, као онај који се удостојио да крсти у водама Проповеданог. Зато за истину пострадавши радујући се, благовестио си и онима у аду Бога јављеног у телу и Који узима грех света и дарује нам велику милост.

Кондак, глас 5. Претечино славно усековање било је по неком божанском примислу: да би се онима у аду проповедао Спасов долазак. Нека рида, дакле, Иродијада, која измоливши безаконо убиство, не заволи ни закон Божији ни живот вечни, но лукави и привремени.

 

Свети Александар Невски
(30. август/12. септембар)

Тропар, глас 4. Познај браћу своју, руски Јосифе, благоверни кнеже Александре, који царујеш не у Египту, него на небу, и прими њихове молбе, умножавајући жита људима плодношћу земље твоје, ограђујући градове твоје државе молитвама и помажући народу твоме против непријатеља.

Кондак, глас 4. Као сродници твоји, Борис и Гљеб јавише се с неба у помоћ теби који си ратовао против Велгера Свејског и војске његове, тако и ти сада, блажени Александре, дођи у помоћ твојим сродницима, и победи оне који војују на њих.

 

ПОВЕЗАНО: 

ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВЕНИК - ЈУТАРЊЕ МОЛИТВЕ
https://dodjiividi.blogspot.com/2023/11/blog-post_10.html#more 

„Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi  

#тропари, #кондаци, #tropari, #kondaci, 

Нема коментара:

Постави коментар