11111111111111

Претражи овај блог

петак, 4. август 2023.

Поплаве оставиле пустош у Словенији: Смртни случајеви, оштећени путеви и куће, војска у акцији /ФОТО/

У погођеним крајевима је већ током ноћи пало између 100 и 200 литара кише по квадратном метру, што је равно месечној количини падавина, објаснио је метеоролог

Поплаве оставиле пустош у Словенији: Смртни случајеви, оштећени путеви и куће, војска у акцији /ФОТО/

Велике бујичне поплаве погодиле су данас север Словеније, након чега је полиција пријавила неколико смртних случајева. Државна метеоролошка служба издала је црвено упозорење за тај део земље, активирали су се одрони и клизишта дуж погођених реона, а око 250 припадника Словеначке војске је на терену, а становнике Корушке јутрос су пробудиле сирене за узбуну. 

Представник Цивилне заштите (ЦЗ) Сречко Шестан рекао је да је полиција пријавила неколико смртних случајева због поплава у Словенији, али још нема конкретних информација о околностима.

Шестан је рекао да још није доказано да су све жртве настрадале у поплавама.

Цивилна одбрана спасила је људе у Тржичу и Шкофја Локи.

"На подручју општине Камник у данашњим поплавама забележен је један смртни случај", рекао је министар одбране Марјан Шарец, наводећи да нема детаље о том случају.

Шарец је рекао да се састаје штаб републичке цивилне заштите на којем ће се одлучити о даљим корацима.

Према његовим речима ситуација је озбиљна, као и да је активиран акциони план Вихра, који предвиђа активирање снага Словеначке војске у случају природних катастрофа већих размера и обезбеђује помоћ војника Словеначке војске систему заштите од природних и других непогода.

Премијер Роберт Голоб враћа се раније са одмора због ситуације у вези са поплавама, саопштио је његов кабинет.

За пола сата кише као за месец дана

На Крвавецу је за пола сата пало 30 литара кише по метру квадратном, јавила је Радио-телевизија Словеније.

Највише кише пало је у подножју Јулијских Алпа и на подручју према Горењској и Корушкој. Реке Градашчица и Пољанска Сора су већ поплавиле обале, а током дана се очекује значајан поплавни талас Савиње, Камнишке Бистрице и Градашчице.

"У тим крајевима је већ током ноћи пало између 100 и 200 литара кише по квадратном метру, што је равно месечној количини падавина", изјавио је метеоролог Бране Грегорчич за Радио Словенију.

Он је додао да, међутим, на мору и у Белој Крајини није пала ни кап кише.

"Данас смо пооштрили упозорење за северни део на црвено, обилнијих пљускова биће током данашњег дана, а такође и током ноћи. Тежиште падавина ће се пренети са запада на исток, где понегде још није ни падала киша", рекао је Грегорчич.

Данас и сутра очекује се изливање река и на истоку земље.

Како је саопштено из саобраћајно-информационог центра, због последица невремена затворени су поједини путеви.

Покренуто 15 клизишта, оштећени путеви и куће

Шеф регионалног информативног центра Горењске Матеј Кодрич рекао је да је покренуто 15 клизишта, да су многи путеви непроходни, као и да су поплављени подруми стамбених и индустријских објеката.

На северу Приморске, поплављене су куће, а такође су покренута и многа клизишта.

Долина Каномља је одсечена јер су сви путеви који воде до тамо непроходни, јавио је словеначки радио.

Регионални командант цивилне заштите Само Космач рекао је за Радио Словенија да су лавине затрпале неке путеве који су непроходни, што отежава рад спасиоцима.

Најгоре је у горњем делу Башке грапе, где су клизишта затворила магистралне путеве.

У Горњој Савињској долини ситуација је катастрофална, а највише проблема праве бујичне кише које односе мостове, али и куће, јавио је дописник Радија Словенија из Цеља.

Проток Драве на граници са Аустријом последњих сати нагло је растао, а проток Меже пред ушћем у Дравоград је око 350 метара кубних у секунди. 

Извор: РТ Балкан
 
 „Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi  
 
#словенија, #невреме, #олуја, #облаци, #суперћелијскаолуја, #киша, #грмљавина, #јаконевреме, #радар, #nevreme, #oluja, #oblaci, #supercelijskaoluja, #kisa, #grmljavina, #jakonevreme, #radar, #slovenija,

Нема коментара:

Постави коментар