11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 3. април 2023.

Ходање - два дана недељно за дужи и срећнији живот

 

Ходање - два дана недељно за дужи и срећнији живот

Препоручљиво је имати фитнес рутину која се примењује више дана у недељи, уместо само викендима (то јест, када већина људи има највише времена). Ипак, нова студија показује да чак рекреација искључиво викендима може имати бенефите.

Истраживање спроведено ове недеље показује да они који једном или два пута недељно направе минимум осам хиљада корака у једном дану (шест километара) могу знатно побољшати рад кардиоваскуларног система и имати нижу стопу смртности, чак скоро на истом нивоу као и они који чешће тренирају.

"Студијом смо покушали да схватимо колики минимум физичке активности треба да буде како би било добро за здравље," изјавио је спортски кардиолог Савала Гусе. Додаје да студија показује да чак и мало кретања може много да значи. Учесници су били праћени у периоду од десет година. Истраживање је требало да докаже како савремен човек може да "уклопи" физичку активност чак и када је свакодневни распоред исувише испуњен. Одговор је - ходање.

Иако није било забележено на који начин су сви учесници правили кораке, сигурно је да је ходање вежба коју може скоро свако да примењује. Осим доброг функционисања кардиоваскуларног система, стручњаци са Харварда су открили да ходање знатно може умањити ризик од гојазности. Такође, може спречити потребе за конзумирањем слатког, јер је неколико различитих студија показало да је 15-минутна шетња значајно умањила жељу за чоколадом код учесника, него што је то било пред почетак истраживања.

Оптимално је направити од шест до десет хиљада корака дневно или барем пронаћи мало слободног времена у току недеље и шетати напољу или на траци. Ипак, то не значи да треба претеривати са викенд физичком активношћу, јер ако тело није у тренингу a фитнес навике се примењују само викендима, може доћи до повреде.

Осим за физичко, ходање има бројне бенефите и за ментално здравље и због тога се увек предлаже као једно од начина за ублажавање стреса. Ходање је активност која допушта мозгу да се "одмори", што отвара могућности за нове идеје, инспирацију и "ментални предах". Психолози сматрају да само око десет минута шетње доноси исте резулате као и 45 минута тренинга код ублажавања анксиозности.

Важно је одабрати околину за овај тип рекреације. Добро је шетати улицама града или по комшилуку, али најбоље је пронаћи време за ходање у природи. Издвојити дан за шетњу у парку, шуми, поред оближњег језера и сл. може довести и до одређеног медитативног стања. Човек се по природи брже опушта када је окружен зеленилом, а свежији ваздух такође много значи за здравље. 

Ходање може бити најбољи фитнес план за викенд, јер може побољшати целокупни квалитет живота, али је препоручљиво заменити коришћење аутомобила или јавног превоза ходањем кад год је могуће. 

  „Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi     

#ходање, #пешачење, #фитнес, #спорт, #hodanje, #pesacenje, #fitnes, #sport,

Нема коментара:

Постави коментар