11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 3. април 2023.

Почело суђење лидерима тзв. ОВК; Тужилаштво: Нема оправдања за заточење цивила

Почело суђење лидерима тзв. ОВК; Тужилаштво: Нема оправдања за заточење цивила

 Сумњиче се да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им прети казна доживотног затвора.

Бивши лидер такозване ОВК и бивши председник такозваног Косова Хашим Тачи данас се изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице.

Тачију и осталим лидерима тзв. ОВК данас је почело суђење пред Специјализованим већима Косова у Хагу.

Сви се изјаснили да нису криви

"Разумем оптужницу, и у потпуности нисам крив. Потпуно сам невин'', рекао је Тачи пред судијама.

Сељими је изјавио да разуме оптужницу и остао при претходној изјави да није крив ни по једној тачки оптужнице. Краснићи је навео да нема везе ни са једном тачком оптужнице, као и да разуме оптужницу такву каква је, али се не слаже с њом и не прихвата је.

Тужилаштво је прочитало део оптужнице у којој се наводи да су њих четворица знали за злочине и да нису урадили ништа да их спрече. У питању су ратни злочин, злочин против човечности, мучење, сурово поступање, убиства, присилни нестанци.

Судија је на почетку суђења прочитао да су одбране Тачија и Сељимија тражиле да се забрани да тужилаштво не приказује на суђењу видео разговор који су тужиоци обавили са њих двојицом, али је овај њихов захтев одбијен. Тужиоци могу да користе видео снимке са изјавама које су им Тачи и Сељими дали.

Тужилаштво: Не судимо целој ОВК

Тужилаштво је прочитало оптужницу у којој се наводи да су Тачи, Весељи, Краснићи и Сељими без икакве сумње били главне вође тзв. ОВК и на њиховој мети су биле особе често само на основу пуких веза која су имали са српским институцијама, као и Срби који су били против тзв. ОВК.

"Докази постоје за стотине заточења и преко 100 убистава, од којих су већином косовски Албанци, па тужиоци указују да се нису либили ни да буду против припадника сопственог народа. Доводићемо и сведоке. Постојао је образац таргетирања противника. Заједнички кривични циљ таргетирања противника уопште није био тајна. Тврдило се да су издајице представљале претње ОВК и Косову. Када би особу заточио ОВК, чланови породице су се бринули, јер су знали да може бити малтретиран и убијен", навели су тужиоци.

И припадници међународне заједнице су, према њиховим речима, 1998. године већ значи шта се дешава. Оптужени, међутим, нису престали и били су томе веома предани.

"Главни штаб је само постао пажљивији у оглашавању политике када су стигла упозорења међународне заједнице, али је циљ остао исти. Желели су да освоје моћ и власт. У овом предмету се бавимо заштитом владавине права у ратном стању када је она највише угрожена. Зато имамо законе ратовања, како би се осигурало да се изгуби сва хуманост у ратним ужасима. Нема оправдања за заточење цивила и то је кршење закона", истакли су тужиоци на суђењу.

У овом предмету се не ради о кривичном гоњењу комплетног ОВК, рекли су.

"Велика већина припадника ОВК нема везе са предметом, већ се само ради о делима ове четворице", подвукло је Тужилаштво.

Објашњено је да се суд налази у Хагу, јер на Косову и Метохији "влада страховито застрашивање сведока".

"Она је права, стварна и јако распрострањена и то је један од разлога зашто се овај суд налази у Хагу и зашто је у својим пресудама и одлукама суд константовао да се то застрашивање наставило до данашњег дана", казао је он.

Нема сумње, оцењује тужилац, да ће та атмосфера утицати на делове овог суђења.

"Потребна је храброст да сведоци овде сведоче и видећемо да ће некада сведоци који су позвани да сведоче неће хтети овом суду да кажу шта знају, због страха од онога шта ће се десити њима или њиховим породицама, укључујући и то да ће их неко обележити као колаборационисту или издајицу зато што сарађују са овом институцијом", казао је он.

Тачи је неколико пута пре хапшења, истакли су из тужилачког тима, тајно дошао у Хаг на детаљан разговор са Тужилаштвом који је био снимљен.

"Тачи је рекао да главни штаб ОВК није постојао до новембра 1998. А да је онда био само на папиру. Порекао је да било шта зна о заточењима, а то је очигледно била лаж. Докази ће то показати."

Одложен пренос

Директан пренос суђења биће емитован са 45 минута закашњења. Ово правило одложеног преноса спроводи се како би се спречило да евентуалне непредвиђене околности оду у етар, преносе "Новости". Пракса емитовања са закашњењем посебно се примењује после догађаја у Трибуналу у Хагу, када је хрватски генерал Слободан Праљак попио отров током читања пресуде и убио се у преносу уживо.

Уводне речи најпре тужилаштва, па жртава (има их укупно 140), а онда и оптужених заказане су за 3, 4. и 5. април. Данашњи цео дан потрошиће тужиоци читањем оптужнице. Извођење доказа треба да почне 11. априла.

Тужилаштво је навело да ће током овог поступка бити испитано 312 сведока и да им је за то потребно око 545 радних сати. Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сумњиче се да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им прети казна доживотног затвора. У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на КиМ, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, дела су извршили оптужени припадници тзв. ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима. У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на тзв. Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против тзв. ОВК. Имали су намеру да загосподаре целом територијом тзв. Косова.

Протест у Хагу

Албанска дијаспора организује протест у Хагу. За сада се не зна број окупљених, а суорганизатор протеста Висар Шаћири каже да је број Албанаца заинтересованих за учешће веома велики и тврди да ће бити учесника из "свих земаља света", преноси Косово онлајн.

Планирано је да протест траје до 13 часова. Јуче је у Приштини одржан "Марш за правду“ , у знак подршке бившим лидерима тзв. ОВК.


 Извор: РТ Балкан

 „Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi     

#хаг, #судухагу, #хашимтачи, #тачи, #суђење, #овк, #hag, #sudhagu, #hasimtaci, #taci, #sudjenje, #ovk,

Нема коментара:

Постави коментар