11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 19. јул 2022.

Патријарх Данило: Бог сабира људе милошћу своје љубави

Патријарх Данило: Бог сабира људе милошћу своје љубави

Његово Блаженство Патријарх румунски Данило беседио је 17. јула 2022. године у историјској капели Светог великомученика Георгије у Патријаршијском двору на тему јеванђелског одломка прочитаног тог дана (Матеј 8, 28-34; 9, 1) који говори о чуду исцељења демонизованих у земљи Гадаринској:

 „Пре свега, и демони сведоче о божанству Господа нашег Исуса Христа и да је Он Судија свету, Онај који ће судити у последњи дан. Друго, милосрдна љубав Христова ослобађа људе од нечистих духова. Треће, свето Јеванђеље нам показује да понекад материјална штета може бити укор онима који сувише робују материјалној добити. Спаситељ наш Господ Христос је прешао Генисаретско језеро и самоиницијативно дошао у земљу Гадаринску, а да га нико није позвао, да би ослободио двојицу житеља града измучене и поробљене злим духовима. Господ је отишао тамо где су људска бића била унакажена, мучена и опседнута демонима који су ову двојицу људи натерали да живе у гробовима, односно у потпуној изолацији од заједнице и у некој врсти духовне смрти, јер више нису имали нормално људско понашање. Њихове умове, чула, вољу и покрете тела водили су зли духови. Ова два напаћена човека представљају заробљено и демонима опседнуто човечанство коме Христос Господ жели да подари здравље и слободу како би живели у заједници са другима. Опседнути демонима били су љути и насилни, због чега су становници града избегавали да пролазе кроз то место.   

Нечисти духови су мучени светошћу Христовом. Они знају да је Исус Судија свету, познају Га више од других људи и боје га се. Самим Његовим присуством близу демонизованих људи, демони осећају патњу. Када је Исус само пришао опседнутим људима, видимо да су нечисти духови били мучени Његовом светошћу Христовом. Демоне, пуне мржње према људима, мучила је Његова милосрдна љубав према људима. Велика је и незахвалност становника, чије су се свиње удавиле услед уласка нечистих духова у њих, који су тражили од Господа да напусти њихове границе из страха од наношења даље штете. Свети Јован Златоусти нам каже да је Исус дозволио демонима да уђу у стадо свиња да би показао да имају ограничену моћ, али и да би показао да ће на Страшном суду демони бити послати у дубине пакла, као што је стадо свиња послато у дубине мора. Исусово дело представљало је педагошко дело пророчке и символичке вредности које показује да демони имају ограничене моћи и да ће бити кажњени за своју гордост, лукавство и злоћу.

Црква је наставила дело истеривања духова, изгона злих духова од стране Спаситеља, постижући то низом посебних молитава. Ово свето Јеванђеље нам посебно показује да је Спаситељ дошао у свет да исцели људе не само телесних и душевних болести, већ и власти коју над њима понекад имају нечисти духови. Зато Црква има службе и молитве да изгони демоне. Оне морају бити праћене снажном вером, усрдном молитвом, искреним покајањем и исповешћу. Молитвом светих отаца човеку се враћа слобода коју му је Бог дао када га је створио по свом обличју и призвао на сличност сарађујући са Његовом благодаћу. Црква Христова наставља дело избављења човека од нечистих нарочито кроз тајну миропомазања и кроз посебне молитве као што су молитве Светог Василија Великог или Светог Јована Златоустог, које су праћене постом, исповешћу и молитвом. Ослобођење од злих духова значи и ослобађање од себичних страсти којима човек робује. Данашње Јеванђеље нам показује како демони, када запоседну људе, подстичу их да постану насилни према својим ближњима. Демони деле људе, а Бог их сабира благодаћу своје љубави“.

Извор: ziarullumina.ro

 „Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi   

 

#гергеринци,  #свиње, #гергерсинци, #омилије, #недељапета #gergerinci, #svinje, #gergersinci, #omilije, #nedeljapeta, #гадаринци, #gadarinci,

 

Нема коментара:

Постави коментар