11111111111111

Претражи овај блог

среда, 4. мај 2022.

Усташки графити на православној цркви у Петрињи

Усташки графити на православној цркви у Петрињи

ЗАГРЕБ - У ноћи између 2. и 3. маја непознати починиоци оскрнавили су Храм Светог Спиридона Чудотворца у Петрињи исписавши усташке симболе на три места, саопштио је данас петрињски парох Саша Умићевић.

Како је рекао, усташке симболи у виду слова "У" исписани су на вратима, прозору и зиду недовршеног православног храма.

Умићевић је навео да је Храм Св. Спиридона Чудотворца у Петрињи већ више пута раније био оскрнављен графитима с усташким симболима, преноси портал Новости.

"Овај случај који има нескривену и директну поруку упућену припадницима српске националне заједнице пријављен је надлежној полицијској управи у Петрињи, након чега су припадници ове организацијске јединице извршили увиђај и сачинили записник о овом немилом догађају. Остајемо у нади да ће актери овог антицивилизацијског чина бити пронађени и процесуирани, како би се јасно поручило да овакви и слични чинови инспирисани мржњом нису огледало мултиетничког друштва у којем живимо и нипошто не би смели да постану правило понашања", поручио је парох Умићевић.

Изградња православне цркве у Петрињи почела је 2018. године, а прва литургија у овом храму служена је крајем 2021. године.

Први Храм Светог Спиридона изграђен је 1785. године у строгом центру града, али су га усташе срушиле 1941. године.

„Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi 

#СветиСпиридон, #Спиридон, #Петриња, #усташе, #SvetiSpiridon, #Spiridon, #Petrinja, #ustase, 

Нема коментара:

Постави коментар