11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 16. септембар 2021.

АНТИХРИСТ ЋЕ БИТИ ПРИРОДНА ПОСЛЕДИЦА ЧОВЕКОВОГ ДУХОВНОГ УСМЕРЕЊА

АНТИХРИСТ ЋЕ БИТИ ПРИРОДНА ПОСЛЕДИЦА ЧОВЕКОВОГ ДУХОВНОГ УСМЕРЕЊА

Разлог због којег се човечанство одриче Богочовека налази се у људима. У човеку се налази и разлог прихватања антихриста. „Ја сам дошао у име Оца својега и не примате ме; ако други дође у име
своје, њега ћете примити“ (Јн. 5,43). Обојица су именовани као одрицатељи Христа и примаоци антихриста, премда се о антихристу говори као о ономе који ће доћи. Одрицање Христа долази од духа човековога и тај исти дух прихвата антихриста. Они [који су се тада одрекли Христа] прибројани су онима који су прихватили антихриста, иако су своје овоземаљско путовање окончали много векова пре његовог доласка. Они су извршили његово [антихристово] највеће недело – убиство Бога. Злочин попут богоубиства није остављен за време антихриста. Налазећи се у стању непријатељства према Христу, њихов дух се самим тим налазио у јединству са антихристом, иако од њега одвојен великим временским размаком који сада досеже крај другог миленијума. 

„А сваки дух који не признаје да је Исус Христос у тијелу дошао, није од Бога; и то је дух Антихриста, за којега сте чули да долази, и сада је већ у свијету“ (1. Јн. 4,3), каже Богослов. Христа се одричу они које води дух антихриста. Они су у своме духу прихватили антихриста, сјединили се са њим, њему се потчинили и њему се духом поклонили, исповедајући га за свога бога. „И зато ће им Бог послати силу обмане,“ (2. Сол. 2,11), то јест - Бог ће да је допусти, „да вјерују лажи; да буду осуђени сви који не вјероваше истини, него завољеше неправду“ (2. Сол. 2,11-12). Бог је праведан у овоме суду. Овим ће да намири и оптужи и суди људскоме духу. Антихрист ће се појавити у своје предодређено време. Код већине људи његовом доласку претходиће свеопште отпадништво од Хришћанске вере. Кроз отпадништво од Христа човечанство ће себе да припреми за прихватање антихриста. Прихватиће га у своме духу. У самом настројењу људског духа појавиће се потреба, позив антихристу, наклоност према њему, као што се у некој озбиљној болести појачава жеђ за отровним напитком. Позив се изриче! У друштву се чује један заводљиви глас, исказујући преку потребу за божанством над божанствима, који ће да узвиси материјални развој и успех на један највиши ниво, који ће да донесе на земљу такво материјално благостање да ће и небо и земља да постану преизобилни за човека. Антихрист ће за човека да постане један логичан, правичан, природан резултат и духовно усмерење.

Немање истинског богопознања је једна страшна несрећа за човека, када дела Божија замени ђавољим делима. Пред Христов други долазак, када хришћанство, духовно познање и расуђивање постану изузетно ретки, појавиће се „лажни христоси и лажни пророци, и показаће знаке велике и чудеса да би преварили, ако буде могуће, и изабране“ (Мт. 24,24). Сам антихрист ће људе изобилно да обасипа чудесима, запрепашћујући и уверавајући незнавене и телу наклоњене. Слаће им знамења са неба која ће сами да траже и за којима ће да чезну. Како каже Свети Апостол Павле, „онога је долазак по дејству сатанину са сваком силом и знацима и чудесима лажним. И са сваком пријеваром неправде међу онима који пропадају, зато што не примише љубав истине да би се спасли“ (2. Сол. 2,9-10). Видевши ова чудеса, незнавени и телу наклоњени неће застати да промисле, те због склоности свога духа ка духу чудеса, у своме слепилу сместа ће да прихвате сатанино дејство као највећу пројаву силе Божије. Антихриста ће да прихватају непромишљено и брзоплето. Људи неће увидети да његова чудеса немају благословен, разуман циљ, никакво одређено значење, да су отуђена од истине, да су глуматање лишено смисла, испуњено лажима, да су чудовишна, пакосна и бесмислена, да се упињу да запрепасте, обману и заведу чарима раскошног, испразног и будаластог дејства.

Не треба да зачуди што ће антихристова чудеса усхићено и беспоговорно да прихвате отпадници од Хришћанства – непријатељи истине и Бога. Ступивши са њим у духовни додир у једном одговарајућем тренутку, они су себе припремили за отворено, активно прихватање гласника и оруђа сатаниног, његових учења и свих његових дела. Са брижношћу и тугом потребно је напоменути да ће антихристова дејства да стварају потешкоће чак и богоизабранима. У средишту узрока антихристовог снажног утицаја на људе налазиће се паклена развраћеност и лицемерје, лукаво прикривање најужаснијег зла, у његовој необузданој и бесрамној дрскости, у плодоносној сарадњи палих духова и, најзад, у способности чињења чудеса која ће бити лажна али запањујућа. Људски ум није у стању да замисли тако злобног човека какав ће да буде антихрист. Људско срце, чак и оно грешно, није у стању да поверује да ће зло да досегне такав ниво као што ће да буде случај са антихристом. Он ће гласно да се размеће, као што су чиниле и његове претече и праобрази, називаће себе свештенослужитељем и обновитељем истинског богопознања. Неразборити хришћани ће у њему да виде представника и заштитника истинске религије и зато ће да пристану уз њега. Себе ће да прогласи и назове обећаним Месијом, а деца телесне мудрости похитаће му у сусрет, да објаве његову славу, силу и божанство – прогласиће га за бога и постаће његове присталице.

Антихрист ће себе да приказује смерним, милосрдним, врлинским и пуним љубави. Они који ће као таквом да му кличу и да му се приклоне као врховноме добру јесу они који прихватају истину палог човечанства и који се ње неће одрећи зарад јеванђелске истине.

Антихрист ће човечанству да понуди најузвишеније земаљско устројство благостања и напретка. Понудиће части, богатства, раскош, уживање, физичку удобност и насладу. Они који трагају за земаљским стварима прихватиће антихриста и назваће га својим господаром. Човечанству ће да се открива вештим лукавствима, као у позоришту, призорима запањујућих чудеса, необјашњивих савременом науком. Буром запањујућих чудеса уливаће страх и увериће ће мудре од овога света, увериће празноверне и поразиће људску ученост. Сви људи, отуђени од руковођења Светлошћу Божијом, вођени светлошћу пале природе, биће намамљени да се поклоне заводнику (Отк. 13,8).

Антихристова знамења најпре ће се налазити у ваздуху јер је то област у којој сатана углавном влада (Еф. 2,2; 6,12). Знамења ће дејствовати на чуло вида, усхићујући га и обмањујући. Созерцавајући догађаје у свету пред његов крај, Свети Јован Богослов у књизи Откривења каже за антихриста да „чињаше знамења велика, па учини да и огањ силази с неба на земљу пред људима“ (Отк. 13,13). Свето Писмо указује на ову појаву као на највише од знамења антихристових, а место овог знамења налазиће се у ваздушној области, као један величанствени призор који улива страхопоштовање. Знамења антихриста допуњаваће дејства његовог лукавог држања; већина људи биће заведена да га следе. Противнике антихриста сматраће побуњеницима, непријатељима општег добра и поретка; они ће бити излагани и прикривеном и отвореном прогону, мучењу и погубљењу.

Ови лажни духови, распослани по целоме свету, у људима ће да подстичу уопштено високо мишљење о антихристу, свеопшти занос, њему неодољиво привлачење. Свето Писмо на  многобројне начине описује насилност и суровост последњег прогона Хришћана. Пресудно и недвосмислено обележје узето је за име које Свето Писмо придаје овој ужасавајућој личности називајући је звери (Отк. 13,1), баш као што је пали арханђео назван аждајом (1. Мој. 3,1; Отк. 12,3). Ова имена исправно описују оба непријатеља Божија. Један делује прикривено, други откривеније, док звер, која је слична свим зверима, у себи обједињује разне варијанте свирепости, „и звијер коју видјех бијаше слична рису, и ноге јој као у медвједа, и уста њезина као уста лава“ (Отк. 13,2), „И даде јој аждаја силу своју и пријесто свој и власт велику“ (Отк. 13,2).

На светитеље Божије спустиће се застрашујуће искушење: да би били заведени умножиће се лукавство, лицемерје и величанство прогонитеља. Префињени, домишљати, лукавошћу прикривени прогони, ограничења и неограничена власт мучитеља доводиће их у најтеже околности. Њихов мали број биће безначајан за човечанство, а њихово мишљење биће сматрано слабим и немоћним. Подносиће општи презир, мржњу, клевету и угњетавање. Сналазиће их насилна смрт. Само уз нарочиту помоћ Божанске благодати и њоме руковођени, изабраници Божији биће у стању да се одупру непријатељу Божијем, да пред њим и пред људима исповеде Господа Исуса.

Превод: Наташа Колунџић 

Одломак из есеја „О чудесима и знамењима“ Светог Игњатија Брјанчанинова 

Извор: Епархија зворничко-тузланска

#тришестице, #666, #жигзвери, #антихрист, #trisestice, #666, #zigzveri, #antihrist, #СветиИгњатијеБрјанчанинов, #SvetiIgnjatijeBrjancaninov, #IgnjatijeBrjancaninov, #ИгњатијеБрјанчанинов,

Нема коментара:

Постави коментар