11111111111111

Претражи овај блог

петак, 10. септембар 2021.

РАДОВАНОВИЋ у писму Вучићу позива на класичан фашизам уз обавезну вакцинацију

РАДОВАНОВИЋ у писму Вучићу позива на класичан фашизам уз обавезну вакцинацију

Пензионисани, можда чак и сенилни др Зоран Радовановић који свакодневно позива кризни штаб и врх државе да уведу ковид пропуснице и тиме ограниче кретање и основна људска права већем делу грађана Србије, не одустаје. 

Ментор др Предрага Кона (којег у медијима нема већ 7 дана) у отвореном писму председнику Републике Србије, Александру Вучићу тумачи Устав на свој начин, тачније без основа позива државу да уведе брутална ограничења и тиме угрози не само слободе већ и здравље већинског дела становништва наше државе.   

Ево шта је пензионисани доктор поручио Вучићу:

Господине председниче, сматрам својом грађанском дужношћу да Вам скренем пажњу на заблуде којима сте подлегли Ви, па следствено и председница Владе, министар здравља и остали чланови Кризног штаба. Ви страхујете да не повредите Устав, чланови Владе се боје реакције ЕУ, а лекари из Кризног штаба су сметнули с ума Закон о заштити становништва од заразних болести, па већ месецима чекају да им неко (?) пружи правна тумачења шта да раде. Ствари су врло једноставне:

1. Устав гарантује права и слободе грађана, али не по цену угрожавања других појединаца и општег интереса. У чл. 20 се прецизира: „Људска и мањинска права зајемчена Уставом могу законом бити ограничена…”.

2. Један од закона које Устав има у виду је Закон за заштиту становништва од заразних болести, по којем се против неке заразне болести може „одредити обавезна имунизација … ако се утврди опасност од преношења …“ (чл. 33).

3. У конкретној ситуацији све је много једноставније, јер је 19. марта 2020. проглашена епидемија од већег епидемиолошког значаја, односно ванредна ситуација. Још се нису стекли услови за њену одјаву, тако да министар здравља има право (и дужност када епидемиолошка ситуација захтева) да нареди ванредну вакцинацију (чл. 52, тачка д).

4. Последња верзија тог закона усвојена је новембра прошле године, а на Вама је било да, уколико је нешто спорно, одбијете да ставите свој потпис на такав документ, као што сте учинили
када је, рецимо, био у питању Закон о водама.

5. Уставни суд Србије се још 2017. године изјаснио да обавезна вакцинација није у колизији са Уставом чак ни у редовним приликама. Разумљиво је да та одлука посебно важи за ванредне
околности, а нарочито за одређене категорије запослених.

6. Ако гајите било какве сумње у том погледу, имали сте пуно времена да посегнете за правним тумачењем.

7. На београдском Правном факултету тражи се од сваке групе студената да нађе и опише сва кршења Устава која сте починили током претходне недеље. Извесно је да би Вам мешање у
одлуку о обавезној вакцинацији здравствених радника било замерено само зато што уопште није у Вашој надлежности.

8. У Влади Србије безразложно стрепе од реакције ЕУ, јер се Европски суд за људска права овог априла изјаснио да обавезна вакцинација не повређује право на поштовање приватног живота
по чл. 8 Европске конвенције о људским правима (случај Вавричка и други против Чешке Републике).

9. Док тражимо непостојећу трунку у свом оку, правимо се да не видимо огромни балван. Нико нам, наиме, не би замерио ако, попут многих западних земаља, уведемо потребне мере, али стоји оптужба да нисмо демократски, већ хибридни режим.

10. Ако су лекари из Кризног штаба заборавили Закон о заштити становништва од заразних болести, а то им је основа за легално деловање током последњих 18 месеци, не могу бесконачно да чекају правно тумачење. Ко ће им га дати када то питање званично не покрећу?

11. Ми смо једна од неколико земаља које су најгоре прошле током ове пандемије у целом свету. Над одговорнима лебди оптужба за кривично дело понављаног непоступања по здравственим прописима у току епидемије по чл. 248 Кривичног законика. У уверењу да ће ова порука да Вам помогне у разрешењу дилема које су Вас опхрвале.

С потребном пажњом, др Зоран Радовановић, професор епидемиологије у пензији

Радовановић очигледно не схвата да живи у земљи слободних грађана и константно истиче своје фашистичке претензије у обраћањима јавности. Ово му није први пут да тако нешто ради, вероватно није ни последњи мада, како каже она стара, нека иде редом.

По свим приликама, можда би требали и да се захвалимо Радовановићу пошто је овим потезом, обавезну вакцинацију и ковид пропуснице удаљио од Вучића. Знате сви да Вучић не воли када му најближи сарадници дају идеје а не Зоран Радовановић који се својим ,,стручњацима” из нео-медицинске партије Уједињени Против Kовид-а неколико пута оптужио председника и министра здравља Златибора Лончара за сакривање броја преминулих.

Извор: Србин.инфо

#вакцине, #вакцина, #ковидпасоши, #пасоши, #корона, #фашизам, #устав, #vakcine, #vakicna, #kovidpasosi, #pasosi, #korona, #fasizam, #ustav, 

Нема коментара:

Постави коментар