11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 30. август 2021.

Седмодневна литија дуга 155 км стиже у украјинску Почајевску лавру

Седмодневна литија дуга 155 км стиже у украјинску Почајевску лавру

Овог лета је било безброј крсних ходова широм Украјине, које су окупљале хиљаде, а понекад чак и стотине хиљада Украјинаца уједињених у својој православној вери.

Међу њима је било неколико ходова до Свето Успенске-Почајевске лавре у западној Украјини, најважнијег манастира у Украјини после Лавре Светог Успења-Кијевске пећине. 

Најновија од ових литија стигла је до манастира у среду, прешавши 155 миља током 7 дана, извештава Телеграм канал часописа Пастор анд Флок украјинске цркве.

Више од 40.000 верника придружило се литији која је почела 19. августа у Каменцу-Подилском. Видео који су објавили Пастор и Флок приказује ходочаснике који стижу у манастир уз повике „Христос Воскресе! Ваистину Воскресе! ”

Коментаришући овај крсни ход, Његово Високопреосвештенство Митрополит почајевски Владимир, игуман Лавре, нагласио је да је труд литије неопходан „да би се стекла добра дела и примио молитвено заступништво Богородице, пошто је овај ход посвећен празнику њеног Успења “.

Одлазак на ходочашће и у литију такође је сведочанство нечије живе вере, која помаже у чишћењу душе од греха, рекао је Његово Преосвештенство. Даље, литија је израз покајничке молитве, која привлачи милост Божју.

И заиста, живот сваког хришћанина је ход по трновитом путу који води у Царство Небеско, наставио је Митрополит.

А у наше доба такви духовни подвизи су изузетно потребни, за добробит наше душе. У закључку, Мит. Владимир је пожелео свим ходочасницима Божју помоћ у умножењу њихове вере, како би се њихова ревност испунила славом.

https://orthochristian.com/141384.html

Превела Љиљана Поповић

авг 27, 2021

Извор: Митрополија црногорско-приморска 

#ксрниход, #литија, #украјина, #krsnihod, #litija, #ukrajina,

Нема коментара:

Постави коментар