11111111111111

Претражи овај блог

субота, 17. јул 2021.

"ОВДЕ КАО ДА ЈЕ РАТ": Београђанка из Немачке за "Новости" - Све је нестало у року од 10 до 15 минута (ФОТО)

"ОВДЕ КАО ДА ЈЕ РАТ": Београђанка из Немачке за "Новости" - Све је нестало у року од 10 до 15 минута

ПРИЗОРИ бескрајних, поплављених области на западу Немачке, у Северној Рајни-Вестфалији и Рајнланд-Пфалцу, подсећају на ратно стање. 

Слике урушавања кућа и улица којима муњевито надиру и шире се масе мутне воде, поплављени знаменити градови као што је Трир, говоре о катастрофи и трагедији огромних размера која је уништила велики број живота.   

У тренутку када се Немачка суочава са највећим масовним губитком живота услед природних катастрофа, лингвиста Весна Пејчиновић овако за "Новости" из Немачке описује ситуацију у највећој европској економији. Док Немачка броји најмање 103 жртве поплава, а око 1.300 људи се и даље воде као нестали, Београђанка која живи у Немачкој сведочи о безбројним људским трагедијама. Једна од њих се догодила у граду Зинзигу, када се 12 од 35 инвалида у старачком дому удавило пошто је вода провалила у зграду док су спавали:

- Општа атмосфера је шок и исцрпљеност. Жртава је много, страхује се да би их могло бити и много више. Имовина стварана деценијама нестала је у року од 10 до 15 минута, није било времена да се ишта понесе, осим да се спасе голи живот. Гледала сам младог човека који је, наизглед равнодушно, док му се на уморном лицу оцртавао очај, уморно набрајао шта је све однела вода, и шта је, безуспешно, покушао да спасе. Једна жена средњих година је говорила о страдању мирно, све док није споменула како ју је супруг пробудио речима:

"Изгубљени смо, морамо да напустимо кућу!"  - прича наша саговорница.

Поплаве су донеле тешке проблеме. У околини Ахена критично је снабдевање водом за пиће. Најмање 114.000 домаћинстава у Немачкој је без струје. Неке мреже мобилних телефона су се угасиле, што отежава спасавање.
 
Железнички транспорт је поремећен, а пловидба на деловима Рајне и даље је обустављена. Поплављено је и неколико фабрика, а кључна инфраструктура, ауто-пут А1 од Келна до Бона је оштећен.

Село Шулд са 700 становника је скоро цело збрисано с лица земље. У граду Ерфстад-Блесем, код Келна, поплаве су проузроковале пад читавог низа кућа. Локалне власти су примале позиве од заробљених људи, али у многим случајевима помоћ једноставно није била могућа.

- Мајка моје другарице у градићу Камен имала је око 25 центиметара воде у подруму, па су звали ватрогасну службу, али су им рекли да пристижу у помоћ тек када вода достигне један метар! Један кућевласник брине шта ће бити са његовом, недавно реновираном, историјском кућом, под заштитом, коју је подлила вода. Пита се да лу ће му држава надокнадити бар трошкове рестаурације, ако куће више не буде. Возач камиона у последњем часу је напустио возило под налетом воде, да би гледао како она потапа његов камион, до крова - каже она.

- У невољи се људи зближавају. Многи ризикују и животе да спасу унесрећене.

- Неки штету процењују на 1,7 милијарди евра. Али, биће потребно још доста времена да се она у потпуности процени. Киша и даље пада, а опасност највише прети од мањих и средњих река. Посебно драматична ситуација је у Ојскирхену на југозападу Северне Рајне-Вестфалије, где се налази брана Штајнбахталшпер која може да пукне. Оближњи ауто-пут А61 потпуно је блокиран, а организација за техничку помоћ и полиција надзиру брану. Углавном су ипак сви присебни, нема панике. Виша сила! - закључује Весна Пејчиновић.


ЛИМБУРГ

У Холандији су хиљаде људи на југу земље позване да напусте своје домове. Људима у градовима и селима дуж реке Меза у провинцији Лимбург речено је да одмах потраже склониште. Поплаве у Јужном Лимбургу проглашене су катастрофом.

У БЕЛГИЈИ НАЈМАЊЕ 22 МРТВИХ

Белгијске власти су пријавиле најмање 22 жртве поплава. Железнички саобраћај и даље је у прекиду у већем делу Валоније, где је преко 20.000 становника остало без струје. Друмски саобраћај је отежан, а у појединим деловима земље је уведен полицијски час, како би се зауставиле пљачке. Локалне власти наглашавају да је брана непосредно изнад Лијежа "под великим притиском", а да би њено пробијање довело до "катастрофе".

 

Извор: Новости

#поплаве, #немачка, #белигија, #невреме #poplave, #nemacka, #nevreme, #belgija,

Нема коментара:

Постави коментар